Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, żeby strucla makowa nie rozwarstwiała się w czasie pieczenia? 1 trik rozwiązuje problem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.12.2022 22:10

Co zrobić, żeby strucla makowa nie rozwarstwiała się w czasie pieczenia? 1 trik rozwiązuje problem

Co zrobić, żeby strucla makowa nie rozwarstwiała się w czasie pieczenia? 1 trik rozwiązuje problem
canva/arfo

Co zrobić, żeby strucla makowa nie rozwarstwiała się? Do masy makowej dodaj rozczyn z drożdży. Prosty trik znacznie ułatwi pracę, a strucla po upieczeniu będzie wyglądać jak z najlepszej cukierni. Do maku dodaj również składniki, które nawilżą masę, a całe ciasto będzie wyrośnięte, wilgotne i pełne smaku.

Strucla makowa, keks i piernik to jedne z ciast, które królują na naszych stołach w Wigilię i Boże Narodzenie. O ile makowiec na kruchym spodzie jest prostym deserem, tak makowiec zawijany na cieście drożdżowym wymaga odpowiedniego przygotowania. W przeciwnym wypadku mak oddzieli się od ciasta i straci apetyczny wygląd.

Strucla makowa, czyli makowiec zawijany, jest bardzo aromatycznym ciastem. Niestety, tradycyjny makowiec często rozwarstwia się podczas pieczenia, a masa makowa jest sucha. Jest na to jednak skuteczny sposób. Mak należy odpowiednio przygotować przed dodaniem owoców i bakalii. Co zrobić, żeby strucla makowa nie rozwarstwiała się?

Sekretem doskonałej strucli jest rozczyn drożdżowy. Nie dodawaj go wyłącznie do składników na ciasto. Rozczyn będzie świetnym składnikiem masy makowej, ponieważ nawilży ją i sprawi, że mak nie oddzieli się od ciasta drożdżowego podczas pieczenia. Do masy warto dodać również inne składniki.

Do masy makowej dodaj rozczyn drożdżowy, a mak nie oddzieli się od ciasta

Do doprawionej już masy makowej dodaj 2 łyżki rozczynu z drożdży, który przygotowujesz do ciasta. To prosty trik, dzięki któremu mak podczas pieczenia nie rozwarstwi się i będzie dobrze przylegał do ciasta.

Rozczyn przygotuj z pokruszonych drożdży, cukru, mąki i ciepłego mleka. Mleko nie może być jednak zbyt gorące, ponieważ delikatne drożdże nie urosną. Przygotowany rozczyn przykryj ściereczką i odstaw w suche, ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Poznaj sprawdzone triki na struclę makową. Ciasto wychodzi za każdym razem

Sekretem idealnej strucli jest dobrze przygotowany mak. Mak musisz opłukać, ugotować w mleku i zmielić. Do maku dodaj miód, orzechy, bakalie i skórkę kandyzowaną z pomarańczy. Gorąco polecam również ekstrakt migdałowy lub waniliowy. Miód i suszone owoce, jak żurawina, rodzynki, czy morele, dodatkowo nawilżają masę makową.

Do przygotowanej masy dodaj również rozczyn i pianę ubitą z 2 białek. Całość wymieszaj delikatnie łyżką i rozprowadź na rozwałkowanym cieście. Ciasto zawiń ciasno w rulon, przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce, żeby strucla wyrosła przed pieczeniem. Dobrym pomysłem na elegancką struclę jest zawinięcie jej luźno w papier do pieczenia. Tak owinięte ciasto piecze się do ładnego zrumienienia, a potem usuwa papier. Strucla jest zwarta i bez wybrzuszeń.

Co zrobić, żeby sernik nie opadał podczas pieczenia? Świąteczne pierniki wyszły twarde? Tu poznasz proste triki na zmiękczenie korzennych słodkości.

co zrobić, żeby strucla makowa nie rozwarstwiała się
canva/ S847

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: