Smakosze.pl Przepisy Co zrobić, żeby biszkopt wyszedł wilgotny?
Canva / Изображения пользователя Ahanov Michael

Co zrobić, żeby biszkopt wyszedł wilgotny?

3 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Przygotowanie idealnego biszkoptu wcale nie jest łatwe. Niewłaściwie upieczone ciasto wychodzi suche i niesmaczne. Aby temu zapobiec, wystarczy dodać do niego 1 prosty składnik. Mowa o 3 łyżkach oleju rzepakowego.

Wilgotny biszkopt upieczony z dodatkiem oleju idealnie nadaje się na tort. Takie ciasto łatwo jest odpowiednio nasączyć przed przełożeniem. Dzięki olejowi zbyt suchy biszkopt może odejść w zapomnienie. Już nigdy nie przyrządzisz go inaczej.

Przepis na idealnie wilgotny biszkopt

Składniki:

  • 3 jajka w rozmiarze L

  • 1/2 szklanki drobnego cukru

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 szklanka mąki pszennej

Biszkopt z dodatkiem oleju krok po kroku

Jajka na biszkopt wyjmij z lodówki 2 godziny wcześniej , aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Zapobiegnie to opadnięciu biszkoptu . Z ogrzanych jajek oddziel żółtka od białek .

W dużej misce ubij sztywną pianę z białek do biszkoptu . Po ok. 2 minutach ubijania zacznij stopniowo dodawać do nich cukier . Całe miksowanie powinno zająć nie dłużej, niż 10-12 minut i dać gęstą, białą masę .

Nie przestając ubijać, dodaj do miski żółtka wymieszane z olejem . Miksuj bardzo krótko, jedynie do czasu połączenia się składników . Wyłącz mikser w momencie uzyskania jednolitej masy .

Do jajecznej masy na biszkopt przesiej w 2 turach mąkę pszenną . Całość delikatnie połącz za pomocą szpatułki . Ciasto powinno pozostać puszyste i dobrze napowietrzone .

Wymieszane ciasto na biszkopt przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia . Wierzch delikatnie wyrównaj. Blachę z biszkoptem wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C . Piecz ok. 50 minut, do momentu, aż biszkopt się zrumieni, a wbity w niego patyczek pozostanie suchy .

Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i odłóż na blat kuchenny . Pozostaw do ostygnięcia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc . Po upływie tego czasu biszkopt wyjmij z formy i przekrój na cieńsze blaty. Ciasto gotowe jest do przełożenia .

Biszkopt z tego przepisu możesz przełożyć wyśmienitym kremem orzechowym . Czy znasz wszystkie triki niezbędne do właściwego krojenia tortu ?

Canva / pumpuija
Canva / pumpuija

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy