Co zrobić, żeby biszkopt wyszedł wilgotny?
Przygotowanie idealnego biszkoptu wcale nie jest łatwe. Niewłaściwie upieczone ciasto wychodzi suche i niesmaczne. Aby temu zapobiec, wystarczy dodać do niego 1 prosty składnik. Mowa o 3 łyżkach oleju rzepakowego.
Wilgotny biszkopt upieczony z dodatkiem oleju idealnie nadaje się na tort. Takie ciasto łatwo jest odpowiednio nasączyć przed przełożeniem. Dzięki olejowi zbyt suchy biszkopt może odejść w zapomnienie. Już nigdy nie przyrządzisz go inaczej.
Przepis na idealnie wilgotny biszkopt
Składniki:
-
3 jajka w rozmiarze L
-
1/2 szklanki drobnego cukru
-
3 łyżki oleju rzepakowego
-
1 szklanka mąki pszennej
Biszkopt z dodatkiem oleju krok po kroku
Jajka na biszkopt wyjmij z lodówki 2 godziny wcześniej , aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Zapobiegnie to opadnięciu biszkoptu . Z ogrzanych jajek oddziel żółtka od białek .
W dużej misce ubij sztywną pianę z białek do biszkoptu . Po ok. 2 minutach ubijania zacznij stopniowo dodawać do nich cukier . Całe miksowanie powinno zająć nie dłużej, niż 10-12 minut i dać gęstą, białą masę .
Nie przestając ubijać, dodaj do miski żółtka wymieszane z olejem . Miksuj bardzo krótko, jedynie do czasu połączenia się składników . Wyłącz mikser w momencie uzyskania jednolitej masy .
Do jajecznej masy na biszkopt przesiej w 2 turach mąkę pszenną . Całość delikatnie połącz za pomocą szpatułki . Ciasto powinno pozostać puszyste i dobrze napowietrzone .
Wymieszane ciasto na biszkopt przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia . Wierzch delikatnie wyrównaj. Blachę z biszkoptem wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C . Piecz ok. 50 minut, do momentu, aż biszkopt się zrumieni, a wbity w niego patyczek pozostanie suchy .
Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i odłóż na blat kuchenny . Pozostaw do ostygnięcia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc . Po upływie tego czasu biszkopt wyjmij z formy i przekrój na cieńsze blaty. Ciasto gotowe jest do przełożenia .
Biszkopt z tego przepisu możesz przełożyć wyśmienitym kremem orzechowym . Czy znasz wszystkie triki niezbędne do właściwego krojenia tortu ?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Gotujesz rosół? Sprawdź, na jakim mięsie najlepiej go przygotować
-
Sycące kotlety bez grama mięsa. Zrobisz je z popularnego warzywa
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama