Smakosze.pl
orzechowy krem do ciast i tortów

Canva / pixelshot

Cudowny orzechowy krem do ciast i eleganckich tortów. Mamy najlepszy patent

23 Listopada 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Orzechowy krem do ciast i tortów jest wyśmienitą propozycją na smaczne przełożenie biszkoptu. Smak kremu jest oszałamiający, a deser wykonany z jego użyciem wprost rozpływa się w ustach. Przygotowanie nie jest trudne i przy odrobinie uwagi poradzi sobie z nim każdy początkujący amator cukiernictwa.

Składniki do przyrządzenia orzechowego kremu do ciast i tortów powinny mieć temperaturę pokojową. Specjał ten twardnieje w lodówce, wobec czego warto wstawić do niej gotowy już deser na kilka minut przed podaniem. Również przed samym przełożeniem orzechowy krem do ciast i tortów należy chłodzić przez ok. 30 minut. Nabierze dzięki temu odpowiedniej konsystencji i nie wypłynie spomiędzy biszkoptów pod wpływem ich ciężaru.

kapusta z grochem magda gessler

Najdoskonalszy przepis Magdy Gessler na kapustę z grochem. Poezja smaku

CZYTAJ DALEJ

Przepis na niezwykły orzechowy krem do ciast i tortów

Składniki:

  • 4 garście łuskanych orzechów włoskich

  • 1 szklanka mleka

  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 120 g masła

Jak przygotować prosty orzechowy krem do ciast i tortów?

W niewielkim rondelku podgrzej mleko do orzechowego kremu do ciast i tortów. Dodaj cukier i podgrzewaj do całkowitego jego rozpuszczenia. Doprowadź składniki do zagotowania.

Orzechy drobno zmiel za pomocą blendera. Następnie dodaj je do gotującego się mleka. Zmniejsz ogień i trzymaj składniki na ogniu przez ok. 10 minut, aż masa do orzechowego kremu do ciast i tortów zgęstnieje. Zdejmij całość z ognia i odstaw do ostudzenia.

W międzyczasie miękkie masło do orzechowego kremu do ciast i tortów utrzyj mikserem do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji. Następnie dodaj do niego ostudzone orzechowe mleko. Miksuj składniki krótką chwilę, aby całość się połączyła.

Dość luźny orzechowy krem do ciast i tortów wstaw do lodówki. Co kilka minut zamieszaj, aby masa równomiernie się chłodziła. Po ok. 30 minutach orzechowy krem do ciast i tortów jest gotowy do wyłożenia na biszkopt. Wyśmienitym kremem możesz przełożyć biszkopt upieczony według tego przepisu. Biszkopt z dodatkiem kakao doskonale skomponuje się z orzechowym kremem.

Canva / Licec

Canva / Licec

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Fasola z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz

Przepisy

Niebywałe, z czym Wachowicz podaje fasolę. Idealny duet na Święta Bożego Narodzenia

Czytaj więcej >
Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >