Cudowny orzechowy krem do ciast i eleganckich tortów. Mamy najlepszy patent
Orzechowy krem do ciast i tortów jest wyśmienitą propozycją na smaczne przełożenie biszkoptu. Smak kremu jest oszałamiający, a deser wykonany z jego użyciem wprost rozpływa się w ustach. Przygotowanie nie jest trudne i przy odrobinie uwagi poradzi sobie z nim każdy początkujący amator cukiernictwa.
Składniki do przyrządzenia orzechowego kremu do ciast i tortów powinny mieć temperaturę pokojową. Specjał ten twardnieje w lodówce, wobec czego warto wstawić do niej gotowy już deser na kilka minut przed podaniem. Również przed samym przełożeniem orzechowy krem do ciast i tortów należy chłodzić przez ok. 30 minut. Nabierze dzięki temu odpowiedniej konsystencji i nie wypłynie spomiędzy biszkoptów pod wpływem ich ciężaru.
Przepis na niezwykły orzechowy krem do ciast i tortów
Składniki:
4 garście łuskanych orzechów włoskich
1 szklanka mleka
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
120 g masła
Jak przygotować prosty orzechowy krem do ciast i tortów?
W niewielkim rondelku podgrzej mleko do orzechowego kremu do ciast i tortów. Dodaj cukier i podgrzewaj do całkowitego jego rozpuszczenia. Doprowadź składniki do zagotowania.
Orzechy drobno zmiel za pomocą blendera. Następnie dodaj je do gotującego się mleka. Zmniejsz ogień i trzymaj składniki na ogniu przez ok. 10 minut, aż masa do orzechowego kremu do ciast i tortów zgęstnieje. Zdejmij całość z ognia i odstaw do ostudzenia.
W międzyczasie miękkie masło do orzechowego kremu do ciast i tortów utrzyj mikserem do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji. Następnie dodaj do niego ostudzone orzechowe mleko. Miksuj składniki krótką chwilę, aby całość się połączyła.
Dość luźny orzechowy krem do ciast i tortów wstaw do lodówki. Co kilka minut zamieszaj, aby masa równomiernie się chłodziła. Po ok. 30 minutach orzechowy krem do ciast i tortów jest gotowy do wyłożenia na biszkopt. Wyśmienitym kremem możesz przełożyć biszkopt upieczony według tego przepisu. Biszkopt z dodatkiem kakao doskonale skomponuje się z orzechowym kremem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędne kulki ziemniaczane ze smakowitym nadzieniem z żółtego sera
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama