Sycące kotlety bez grama mięsa. Zrobisz je z popularnego warzywa
Kotlety warzywne są świetną alternatywą dla ciężkic,h mięsnych dań. Przygotowany na bazie ziemniaka rarytas wypełniony grzybowym farszem z pewnością spodoba się nawet wybrednym domownikom. Jest aromatyczny i sycący, a jego przygotowanie wyjątkowo proste. Musicie spróbować.
Jeśli szukacie pomysłu na smaczną, roślinną odsłonę kotletów mielonych, ziemniaczane danie z farszem z pieczarek może wam się spodobać. Sycąca propozycja będzie idealna, by wykorzystać zalegające w lodówce ugotowane warzywa czy schowane na dnie szuflady grzyby. Kotlety są smaczne i pięknie pachną, wiec nikt się im nie oprze.
Przepis na znakomite kotlety ziemniaczane
Składniki:
600 g ziemniaków
100 g pieczarek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki mąki pszennej
1 jajo
natka pietruszki wedle uznania
sól i pieprz w ilości do smaku
bułka tarta lub mąka do obtaczania
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić pyszne kotlety ziemniaczane? Postawcie na dodatek pieczarek
Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju, a pod koniec wrzucamy rozdrobniony czosnek. Po chwili wrzucamy oczyszczone i starte na tarce o większych oczkach pieczarki.
Smażymy, aż grzyby się zredukują, a na koniec doprawiamy całość natką pietruszki, solą i pieprzem. Studzimy. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ostudzeniu odlewamy je, osączamy i rozdrabniamy przy pomocy praski. Potem łączymy z żółtkiem oraz mąką przesianą uprzednio przez sito.
Masę solimy i wyrabiamy. Formujemy z niej placuszki, które wypełniamy ostudzonymi grzybami z patelni. Białko ubijamy na pianę i zanurzamy w nim uformowane kulki z farszem. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Gotowe kotlety ziemniaczane podjemy z ulubioną surówką.
Wskazówka: zamieniając jajo na kleik lniany, sporządzony z 1 łyżki mielonego siemienia lnianego i 3 łyżek wrzątku, uzyskacie wegańską wersję kotletów. Obtaczamy je w mące i smażymy. Będzie równie smaczna.
Na naszej stronie znajdziecie proste i smaczne pomysły na kotlety warzywne. Szczególnie polecamy lekkie i przyjemne danie z marchewki. Być może skuszą was też soczyste i chrupiące kotlety z selera.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Szynkowe roladki z pastą jajeczną. 3 popularne sosy dodają im smaku
Hitowa sałatka meksykańska. Domownicy, ani goście nie pozwolą jej się zmarnować
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama