Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sycące kotlety bez grama mięsa. Zrobisz je z popularnego warzywa

Sycące kotlety bez grama mięsa. Zrobisz je z popularnego warzywa

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
canva/Valentyna Gupalo's Images

Kotlety warzywne są świetną alternatywą dla ciężkic,h mięsnych dań. Przygotowany na bazie ziemniaka rarytas wypełniony grzybowym farszem z pewnością spodoba się nawet wybrednym domownikom. Jest aromatyczny i sycący, a jego przygotowanie wyjątkowo proste. Musicie spróbować.

Jeśli szukacie pomysłu na smaczną, roślinną odsłonę kotletów mielonych, ziemniaczane danie z farszem z pieczarek może wam się spodobać. Sycąca propozycja będzie idealna, by wykorzystać zalegające w lodówce ugotowane warzywa czy schowane na dnie szuflady grzyby. Kotlety są smaczne i pięknie pachną, wiec nikt się im nie oprze.

Przepis na znakomite kotlety ziemniaczane

Składniki:

  • 600 g ziemniaków

  • 100 g pieczarek

  • 1 mała cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/3 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajo

  • natka pietruszki wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta lub mąka do obtaczania

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić pyszne kotlety ziemniaczane? Postawcie na dodatek pieczarek

Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju, a pod koniec wrzucamy rozdrobniony czosnek. Po chwili wrzucamy oczyszczone i starte na tarce o większych oczkach pieczarki.

Smażymy, aż grzyby się zredukują, a na koniec doprawiamy całość natką pietruszki, solą i pieprzem. Studzimy. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ostudzeniu odlewamy je, osączamy i rozdrabniamy przy pomocy praski. Potem łączymy z żółtkiem oraz mąką przesianą uprzednio przez sito.

Masę solimy i wyrabiamy. Formujemy z niej placuszki, które wypełniamy ostudzonymi grzybami z patelni. Białko ubijamy na pianę i zanurzamy w nim uformowane kulki z farszem. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Gotowe kotlety ziemniaczane podjemy z ulubioną surówką.

Wskazówka: zamieniając jajo na kleik lniany, sporządzony z 1 łyżki mielonego siemienia lnianego i 3 łyżek wrzątku, uzyskacie wegańską wersję kotletów. Obtaczamy je w mące i smażymy. Będzie równie smaczna.

Na naszej stronie znajdziecie proste i smaczne pomysły na kotlety warzywne. Szczególnie polecamy lekkie i przyjemne danie z marchewki. Być może skuszą was też soczyste i chrupiące kotlety z selera.

Kotlety ziemniaczane świetnie smakują z sosem
canva/boyarkinamarina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: