Co zrobić, żeby karkówka z grilla była miękka? Wyjaśniamy krok po kroku
Karkówka- niezastąpione mięso podczas każdego grillowania. Karczek z grilla często jest gumowaty i twardy, jednak w prosty sposób można temu zaradzić. Dowiedz się, co zrobić, żeby karkówka z grilla była miękka i soczysta. Kluczowym dodatkiem jest ocet, który nada mięsu miękkości.
Karkówkę możemy marynować w różnych przyprawach- oregano, rozmarynie, czosnku granulowanym, papryce mielonej, musztardzie, ketchupie, oliwie. Każda marynata nadaje rewelacyjny smak, a mięso błyskawicznie znika z talerzy. Karkówka to obowiązkowe mięso podczas spotkań przy grillu.
Karczek jest jednak twardym mięsem, dlatego też warto odpowiednio ją przygotować przed położeniem na grilla, dzięki czemu każdy kawałek będzie miękki i wyjątkowo soczysty. Do karkówki podaj lekką sałatkę warzywną - szczególnie polecam sałatkę grecką , która rewelacyjnie łączy się z grillowanym mięsem.
Co zrobić, żeby karkówka z grilla była miękka?
Sól, ocet i sok z cytryny wpływają bezpośrednio na strukturę mięsa. Produkty rozpuszczają część białek i włókien, sprawiając, że karczek jest soczysty i idealnie miękki.
Uważaj jednak z ilością octu i soku z cytryny- zbyt długie moczenie mięsa w marynacie z dodatkiem tych produktów sprawi, że karczek będzie miał galaretowatą konsystencję i będzie niesmaczny.
Karkówkę włóż do szklanego pojemnika, wlej wodę i dodaj łyżkę soku z cytryny lub octu i odstaw na kilka minut. Następnie mięso osusz, zamarynuj i odstaw na godzinę, aby nabrało odpowiedniego smaku i aromatu. Tak przygotowaną karkówkę możesz układać na rozgrzany ruszt.
Źródło zdjęcia: canva/ AndreySt Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jajecznica z kaszanką - prosty przepis na przepyszne śniadanie
-
1 maja - Ogólnopolskie Święto Kaszanki. Jak dobrze grillować kultowy specjał?
Źródło: kukbuk.pl, expressilustrowany.pl