Smakosze.pl
Domowy napój izotoniczny na kaca. Idealny po biesiadowaniu

canva/fcafotodigital

Domowy napój izotoniczny na kaca. Idealny po biesiadowaniu

1 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Sposobów na kaca jest dużo, jednak domowy napój izotoniczny przygotowany z kilku prostych składników nie ma sobie równych. Izotonik błyskawicznie podstawi Cię na nogi i działa lepiej od gotowych, kupnych produktów. Poznaj przepis na domowy napój izotoniczny na kaca.

Nadmierna ilość wypitego alkoholu wypłukuje wodę, witaminy i minerały z organizmu, przez co na drugi dzień czujemy się źle i cierpimy na bóle głowy. Jest jednak skuteczny i prosty sposób na kaca- domowy izotonik. Napój przygotujesz w kilka chwil, a efekt będzie natychmiastowy.

Maślankowe kotlety schabowe

Obłędnie soczyste maślankowe kotlety schabowe. Każdy będzie błagał o dokładkę

CZYTAJ DALEJ

Do przygotowania napoju potrzebujesz miodu, cytryny, soli i imbiru. Miód zawiera cukry, potas i związki aktywne, które wpływając na metabolizm komórkowy, szybko i skutecznie zmniejszają działanie alkoholu i przykre objawy kaca.

Sól poprawia zaburzoną gospodarkę elektrolitów, a imbir dodatkowo wzmocnia i pobudza lepiej niż kawa. Izotonik przygotowany z tych kilku prostych składników postawi Cię na nogi błyskawicznie.

Doskonałym sposobem na kaca jest również pożywne śniadanie- tu poznasz przepis na sycącą jajecznicę po chłopcu z boczkiem i serem wędzonym, koniecznie musisz spróbować.


Domowy napój izotoniczny

Składniki na 1 porcję:

  • 500 ml wody niegazowanej

  • cytryna

  • łyżeczka miodu

  • 2 plasterki korzenia imbiru

  • szczypta soli

Jak zrobić domowy napój izotoniczny?

Wlej wodę do zamykanego pojemnika lub zostaw w mniejszej butelce, dodaj wyciśnięty sok z cytryny, miód, szczyptę soli i imbir. Zakręć i energicznie potrząsaj, aż miód dokładnie się rozpuści.

Tak przygotowany napój wypij od razu, możesz również przechowywać go przez cały dzień w lodówce. Naturalny izotonik działa szybko i świetnie nawadnia cały organizm.

Miód i cytryny

Źródło zdjęcia: canva/ Olena Rudo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: medonet.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata

Przepisy

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Domowy ocet jabłkowy

Przepisy

Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Czytaj więcej >
Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >