Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > 1 maja - Ogólnopolskie Święto Kaszanki. Jak dobrze grillować kultowy specjał?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.05.2022 09:21

1 maja - Ogólnopolskie Święto Kaszanki. Jak dobrze grillować kultowy specjał?

Ogólnopolskie Święto Kaszanki. Jak dobrze grillować kultowy specjał?
canva/ffolas

1 maja obchodzimy Ogólnopolskie Święto Kaszanki. Doskonała pogoda, słoneczne i ciepłe dni to idealna pora na grilla. Dowiedz się, jak dobrze grillować kaszankę, żeby była soczysta i pełna smaku.

Majówka kojarzy nam się przede wszystkim z otwarciem grillowego sezonu, na który zawsze z utęsknieniem czekamy po długiej zimie. Coraz cieplejsze dni i wieczory aż proszą się o spotkania przy grillu z rodziną i przyjaciółmi.

Grillowanie to nasz sport narodowy, karkówka, kiełbasa, kaszanka i warzywa przygotowane nad ogniem możemy jeść dziennie i nam się nie znudzą. Kaszanka doczekała się nawet swojego święta- 1 maja obchodzimy Ogólnopolskie Święto Kaszanki.

Święto początkowo obchodzono w okolicach Płocka, jednak szybko rozpowszechniło się w innych polskich miastach. Jak przygotować kaszankę z grilla, żeby była soczysta i pełna smaku? Poznaj przepis na wyśmienitą kaszankę, która będzie absolutnym hitem podczas majówkowego biesiadowania.

Kaszanka z grilla

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kaszanki

  • duża cebula

  • olej roślinny

  • folia aluminiowa

Jak dobrze grillować kaszankę?

Folię podziel na 4 prostokątne kawałki, każdy z nich wysmaruj olejem. Kaszanki układaj na folii, oprósz posiekaną cebulką, zawiń.

Tak przygotowaną kaszankę połóż na grillu i smaż około 10- 15 minut, aż cebulka zmięknie, a mięso ładnie się zarumieni. Mięso podaj z chrupiącymi grzankami z grilla i sałatką, smacznego.

Kaszanka na desce

Źródło zdjęcia: canva/ stockfotocz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: horecatrends.pl