Smakosze.pl
Ogólnopolskie Święto Kaszanki. Jak dobrze grillować kultowy specjał?

canva/ffolas

1 maja - Ogólnopolskie Święto Kaszanki. Jak dobrze grillować kultowy specjał?

1 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

1 maja obchodzimy Ogólnopolskie Święto Kaszanki. Doskonała pogoda, słoneczne i ciepłe dni to idealna pora na grilla. Dowiedz się, jak dobrze grillować kaszankę, żeby była soczysta i pełna smaku.

Majówka kojarzy nam się przede wszystkim z otwarciem grillowego sezonu, na który zawsze z utęsknieniem czekamy po długiej zimie. Coraz cieplejsze dni i wieczory aż proszą się o spotkania przy grillu z rodziną i przyjaciółmi.

Jajecznica z kaszanką - prosty przepis na przepyszne śniadanie

Jajecznica z kaszanką - prosty przepis na przepyszne śniadanie

CZYTAJ DALEJ

Grillowanie to nasz sport narodowy, karkówka, kiełbasa, kaszanka i warzywa przygotowane nad ogniem możemy jeść dziennie i nam się nie znudzą. Kaszanka doczekała się nawet swojego święta- 1 maja obchodzimy Ogólnopolskie Święto Kaszanki.

Święto początkowo obchodzono w okolicach Płocka, jednak szybko rozpowszechniło się w innych polskich miastach. Jak przygotować kaszankę z grilla, żeby była soczysta i pełna smaku? Poznaj przepis na wyśmienitą kaszankę, która będzie absolutnym hitem podczas majówkowego biesiadowania.

Kaszanka z grilla

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kaszanki

  • duża cebula

  • olej roślinny

  • folia aluminiowa

Jak dobrze grillować kaszankę?

Folię podziel na 4 prostokątne kawałki, każdy z nich wysmaruj olejem. Kaszanki układaj na folii, oprósz posiekaną cebulką, zawiń.

Tak przygotowaną kaszankę połóż na grillu i smaż około 10- 15 minut, aż cebulka zmięknie, a mięso ładnie się zarumieni. Mięso podaj z chrupiącymi grzankami z grilla i sałatką, smacznego.

Kaszanka na desce

Źródło zdjęcia: canva/ stockfotocz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Jak przyrządzić szparagi z grilla? Najprostszy patent

  • Niezwykły przepis na syrop z liści brzozy

  • Rosół powinno się gotować pod przykryciem, czy bez? Drobny szczegół ma znaczenie

Źródło: horecatrends.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >