Sałatka grecka przepis podstawowy
Sałatka grecka jest pyszną i zdrową sałatką, którą przygotujesz zarówno na lunch do pracy, kolację lub spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. Jest również świetną sałatką imprezową. Sałatka grecka to bogactwo świeżych warzyw połączonych z greckim serem feta i aromatycznym sosem ziołowym. Sprawdź, jak ją przygotować.
Sałatka grecka jest pełnowartościowym, lekki i przede wszystkim smacznym daniem. Doskonale pasuje również jako dodatek do mięsa i potraw z grilla. Sałatka jest świeża, kolorowa, a przygotowany do niej sos nadaje sałatce genialnego, ziołowego wykończenia. Sos powstaje na bazie oliwy i pietruszki, która jest bardzo aromatyczna.
Ser feta jest genialnym dodatkiem do sałatek, zup, tarty warzywnej, zapiekanek, makaronów. To biały ser podpuszczkowy, dojrzewający w solance, stąd jego wyraźny, słony smak. Oryginalny ser wytwarzany jest z mleka koziego, w sklepach zwracaj więc uwagę na jego nazwę. Ser sałatkowy lub ser typu greckiego to sery podobne w smaku, jednak wytwarzane głównie z krowiego mleka.
Przepis na sałatkę grecką
Składniki na 5-6 porcji:
mix sałat
200 g sera feta
czerwona cebula
400 g pomidorków koktajlowych
zielony ogórek
czerwona papryka
żółta papryka
duża garść czarnych oliwek
Składniki na sos do sałatki:
5 łyżek oliwy z oliwek
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka octu winnego
pół łyżeczki soli i pieprzu
pół łyżeczki ziół prowansalskich
Jak przygotować sałatkę grecką?
Przygotuj sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Polecam przełożyć składniki do małego słoiczka i wstrząsnąć kilka razy, aby zioła dobrze połączyły się z przyprawami, oliwą i octem.
Do dużej miski przełóż mix sałat, dodaj pokrojone warzywa oraz pokrojony ser feta. Całość polej przygotowanym sosem, wymieszaj.
Smacznego.