kotlety mielone
Wikipedia / Mariuszjbie / CC BY-SA 3.0

Co zrobić, żeby kotlety mielone były puszyste?

Puszyste jak chmurka kotlety mielone są marzeniem wielu z nas. Co zrobić, aby je spełnić? Wystarczy sięgnąć po łyżkę musztardy i wzbogacić ją przepis na ten wielki obiadowy przysmak. Wypróbujesz raz i już zawsze będziesz tak robić! Zdradzamy prostą recepturę na obłędne kotlety mielone.

Kotlety mielone to danie, które z powodzeniem można nazwać jednym z klasyków polskiej kuchni. Chociaż ich wykonanie nie jest zbyt skomplikowane, to warto dowiedzieć się dzięki, jakim trickom mięso będzie soczyste i puszyste.

W sieci możemy znaleźć wiele oryginalnych sposobów na przyrządzenie kultowych "mielonych". Jeden z nich cieszy się szczególną popularnością. Okazuje się, że wiele osób dodaje do nich łyżkę musztardy.

Dlaczego dodajemy musztardę do kotletów mielonych?

Musztarda pasuje nie tylko do kiełbasek lub kanapek. Przyprawa może sprawić, że kotlety mielone staną się nieziemsko puszyste oraz soczyste. Nic dziwnego, że trick jest stosowany przez wielu szefów kuchni. Doskonale przyrządzone mięso jest w końcu kulinarnym marzeniem wielu smakoszy.

Poniżej podajemy przepis na nieco zmodyfikowaną wersję kotletów mielonych. Mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!

Zaskakujące zdjęcie potrawy wielkim hitem sieciZaskakujące zdjęcie potrawy wielkim hitem sieciCzytaj dalej

Przepis na puszyste kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki mleka
  • cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Sposób wykonania:

Obierz cebulę z łupin, a następnie pokrój ją w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Zalej mlekiem bułkę tartą. Mielone mięso przełóż do miski. Do niego jedno jajko, bułkę tartą z mlekiem oraz łyżkę musztardy. Wyrób mięso na gładką masę.

mielone

Posól i popierz powstałą masę do smaku i dodaj do niego zeszkloną wcześniej cebulę. Jeszcze raz wyrób mięso i odstaw masę na około pół godziny.

Mokrymi rękami uformuj z powstałej masy kotlety. Każdy z nich panieruj w bułce tartej. Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu przez około 8 minut z każdej strony. Danie podawaj z gotowanymi ziemniakami i ulubionymi surówkami.

Jeśli nie możesz spożywać glutenu, możesz skorzystać z bezglutenowego przepisu na kotlety mielone. Podawaliśmy go w tym artykule.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia wp/ beszamel/ winiary

Jeśli z nie możesz spożywać glutenu, możesz skorzystać z bezglutenowego przepisu na kotlety mielone. Podawaliśmy go w tym artykule.
źródło: beszamel/ winiary/ kuchnia wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł