Bezglutenowa wersja kotletów mielonych
Kotlety mielone goszczą na naszych stołach nie od dziś. Niestety, tradycyjna wersja zdania ze względu na dodatek bułki tartej nie nadaje się dla osób, które z różnych względów unikają glutenu. Mamy jednak dobrą wiadomość, jest prosty sposób na to, aby zastąpić ten "zakazany" dla niektórych z nas składnik.
Jak przyrządzić kotlety mielone bez bułki tartej?
Bułka tarta wydaje się być nieodłącznym elementem klasycznych kotletów mielonych. Wiele emocji wzbudza nawet fakt, w czym powinniśmy ją moczyć (szerzej na ten temat pisaliśmy w tym artykule).
Jeśli jesteśmy na diecie bezglutenowej, to z powodzeniem możemy ją zastąpić ugotowanym ryżem. Gdy dodamy go do mięsnej masy, nasze kotlety wciąż będą zbite. Inna technika mówi o dodaniu do masy - puszystego kremowego serka, który dodatkowo doda potrawie lekkości i puszystości.
Możemy również zrezygnować z jajek. Z powodzeniem da się je zastąpić szklanką zimnej wody. W ten sposób przygotowaną masę na kotlety mielone musimy dokładnie wyrobić, a następnie własnoręcznie uformować z niej kotleciki. Poniżej podajemy przepis na wyjątkowe bezglutenowe kotlety mielone.
Przepis na bezglutenowe kotlety mielone
Składniki:
500 g mięsa mielonego ( o tym jakie jest najlepsze pisaliśmy tutaj)
1 cebula
1 jajko
1 kopiata łyżka śmietankowego serka kremowego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
olej do smażenia
mąka jaglana do obtoczenia kotletów
Sposób wykonania:
Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszkilj na łyżce oleju. Następnie przełóż ją do miski razem z mięsem, cebulą, jajkiem, kremowym serkiem oraz przyprawami.
Z powstałej masy uformuj kotlety, następnie obtocz je w mące jaglanej lub w specjalnej bezglutenowej bułce tartej. Smaż je dokładnie z obu stron na rozgrzanym oleju.
Danie podawaj z ziemniakami oraz z dodatkiem ulubionej surówki! Można je również z powodzeniem jeść na zimno. Smacznego!
Skusisz się na taką wersję kotletów mielonych? Czy pozostaniesz przy ich klasycznej odsłonie?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
undefined
źródło: winiary/ kuchnia-domowa.pl