Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Bezglutenowa wersja kotletów mielonych
Monika Dec
Monika Dec 19.03.2021 01:00

Bezglutenowa wersja kotletów mielonych

kotlety mielone
pixabay.com/congerdesign

Kotlety mielone goszczą na naszych stołach nie od dziś. Niestety, tradycyjna wersja zdania ze względu na dodatek bułki tartej nie nadaje się dla osób, które z różnych względów unikają glutenu. Mamy jednak dobrą wiadomość, jest prosty sposób na to, aby zastąpić ten "zakazany" dla niektórych z nas składnik.

Jak przyrządzić kotlety mielone bez bułki tartej?

Bułka tarta wydaje się być nieodłącznym elementem klasycznych kotletów mielonych. Wiele emocji wzbudza nawet fakt, w czym powinniśmy ją moczyć (szerzej na ten temat pisaliśmy w tym artykule).

Jeśli jesteśmy na diecie bezglutenowej, to z powodzeniem możemy ją zastąpić ugotowanym ryżem. Gdy dodamy go do mięsnej masy, nasze kotlety wciąż będą zbite. Inna technika mówi o dodaniu do masy - puszystego kremowego serka, który dodatkowo doda potrawie lekkości i puszystości.

Możemy również zrezygnować z jajek. Z powodzeniem da się je zastąpić szklanką zimnej wody. W ten sposób przygotowaną masę na kotlety mielone musimy dokładnie wyrobić, a następnie własnoręcznie uformować z niej kotleciki. Poniżej podajemy przepis na wyjątkowe bezglutenowe kotlety mielone.

Przepis na bezglutenowe kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego ( o tym jakie jest najlepsze pisaliśmy tutaj)

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 1 kopiata łyżka śmietankowego serka kremowego

  • ½ łyżeczki soli

  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

  • olej do smażenia

  • mąka jaglana do obtoczenia kotletów 

Sposób wykonania:

Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszkilj na łyżce oleju. Następnie przełóż ją do miski razem z mięsem, cebulą, jajkiem, kremowym serkiem oraz przyprawami.

Z powstałej masy uformuj kotlety, następnie obtocz je w mące jaglanej lub w specjalnej bezglutenowej bułce tartej. Smaż je dokładnie z obu stron na rozgrzanym oleju. 

Danie podawaj z ziemniakami oraz z dodatkiem ulubionej surówki! Można je również z powodzeniem jeść na zimno. Smacznego!

Skusisz się na taką wersję kotletów mielonych? Czy pozostaniesz przy ich klasycznej odsłonie?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

undefined

źródło: winiary/ kuchnia-domowa.pl

Zapraszamy na nasz Instagram