kotlety mielone
pixabay.com/congerdesign

Bezglutenowa wersja kotletów mielonych

Kotlety mielone należą do absolutnej klasyki obiadowej. Ich tradycyjna wersja bardzo często gości na naszych stołach. To proste i smaczne danie można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Wiele osób może być zdziwionych tym, że można je przygotować nawet bez dodatku bułki tartej.

Kotlety mielone goszczą na naszych stołach nie od dziś. Niestety, tradycyjna wersja zdania ze względu na dodatek bułki tartej nie nadaje się dla osób, które z różnych względów unikają glutenu. Mamy jednak dobrą wiadomość, jest prosty sposób na to, aby zastąpić ten "zakazany" dla niektórych z nas składnik.

Jak przyrządzić kotlety mielone bez bułki tartej?

Bułka tarta wydaje się być nieodłącznym elementem klasycznych kotletów mielonych. Wiele emocji wzbudza nawet fakt, w czym powinniśmy ją moczyć (szerzej na ten temat pisaliśmy w tym artykule).

Jeśli jesteśmy na diecie bezglutenowej, to z powodzeniem możemy ją zastąpić ugotowanym ryżem. Gdy dodamy go do mięsnej masy, nasze kotlety wciąż będą zbite. Inna technika mówi o dodaniu do masy - puszystego kremowego serka, który dodatkowo doda potrawie lekkości i puszystości.

Możemy również zrezygnować z jajek. Z powodzeniem da się je zastąpić szklanką zimnej wody. W ten sposób przygotowaną masę na kotlety mielone musimy dokładnie wyrobić, a następnie własnoręcznie uformować z niej kotleciki. Poniżej podajemy przepis na wyjątkowe bezglutenowe kotlety mielone.

Przepis na napój z bananówPrzepis na napój z bananówCzytaj dalej

Przepis na bezglutenowe kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego ( o tym jakie jest najlepsze pisaliśmy tutaj)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 kopiata łyżka śmietankowego serka kremowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • olej do smażenia
  • mąka jaglana do obtoczenia kotletów

kotlety mielone

Sposób wykonania:

Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszkilj na łyżce oleju. Następnie przełóż ją do miski razem z mięsem, cebulą, jajkiem, kremowym serkiem oraz przyprawami.

Z powstałej masy uformuj kotlety, następnie obtocz je w mące jaglanej lub w specjalnej bezglutenowej bułce tartej. Smaż je dokładnie z obu stron na rozgrzanym oleju.

Danie podawaj z ziemniakami oraz z dodatkiem ulubionej surówki! Można je również z powodzeniem jeść na zimno. Smacznego!

Skusisz się na taką wersję kotletów mielonych? Czy pozostaniesz przy ich klasycznej odsłonie?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: winiary/ kuchnia-domowa.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł