jajka
canva/ 3283197d_273

Jakie są korzyści ze zjedzenia dwóch jajek dziennie?

Jajka to produkt, który niemal zawsze jest w naszej kuchni. Dodajemy go do różnych potraw lub jemy same na śniadanie bądź kolację. Okazuje się, że spożycie dwóch jajek dziennie może mieć naprawdę korzystny wpływ na nasz organizm!

Ciężko wyobrazić sobie naszą kuchnię bez jajek. Jeśli chętnie jadacie ten produkt, to mamy dla Was garść dobrych informacji. Udowodniono, że jajka są źródłem cennych dla zdrowia składników odżywczych.

Dlaczego warto jeść dwa jajka dziennie?

Niepozorne jajka są źródłem substancji, które wspaniale wpływają na nasz organizm. Jest to między innymi cholina, która spowalnia proces starzenia się mózgu oraz luteina chroniąca oczy przed działaniem wolnych rodników.

Jajka są również zalecane, gdy chcemy zrzucić zbędne kilogramy (więcej o diecie jajecznej pisaliśmy tutaj). Zawarte w jajkach białko - po prostu zapewnia nam na długo uczucie sytości, przez co nie będziemy podjadać między posiłkami.

Białko sprzyja również sile naszych mięśni. Produkt pozytywnie wpływa również na stan naszych kości, dlatego jest szczególnie zalecany kobietom w okresie menopauzy, gdy znacznie spada ich gęstość. Z czym powinno się łączyć jajka? Zdradzamy poniżej?

Przepis na wielki hit PRL-u - zupę Przepis na wielki hit PRL-u - zupę "nic"Czytaj dalej

Z jakimi produktami powinniśmy łączyć jajka?

Pomimo niewątpliwych korzyści z jedzenia jajek, ważne jest również to, z czym je łączymy. Najlepiej jeść je z dodatkiem zielonej sałaty, rukoli bądź roszponki. Dobra wiadomość jest taka, że są to wiosenne nowalijki, które wkrótce pojawią się w naszych sklepach i na straganach.

Więcej wartości odżywczych mają w sobie jajka na miękko lub twardo niż smażone, dlatego chcąc zadbać o swoje zdrowie, wybierzmy pierwszy sposób obróbki termicznej tego produktu. Na jakie połączenia powinniśmy uważać?

jajka

Z czym lepiej nie łączyć jajek?

Chociaż jajka należą do raczej wszechstronnych produktów, to nie powinniśmy ich łączyć z kilkoma składnikami. Złym pomysłem jest zestawienie jajek z rybami. Zawarta w tych pierwszych awidyna, może po prostu neutralizować znajdującą się w rybach witaminę B7. Przez co tracą one swoje cenne dla zdrowia właściwości.

Jajek nie powinno się również łączyć z serami. Organizm może mieć po prostu problem ze strawieniem nadmiaru jajek zwierzęcych. Jeśli chcemy uniknąć problemów żołądkowych, wybierzmy po prostu inne zestawienie składników.

Więcej na temat produktów, z jakimi nie powinno się łączyć jajek przeczytasz w tym artykule.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: żywienie abc zdrowie/ przełom w odżywianiu/ porady interia.pl/ kuchnia wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł