Smakosze.pl

wikimedia/ licencja CC 3.0 / Stako

Czym można zastąpić wodę w cieście na pierogi?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Pierogi to absolutny klasyk, który często gości na naszych stołach. Jego sekret tkwi zarówno w elastycznym, delikatnym cieście, jak i w starannie skomponowanym farszu. 

Jakiś czas temu podawaliśmy tradycyjny przepis na idealne ciasto na pierogi pochodzącym z 1920 roku (znajdziecie go tutaj ). Dzisiaj przychodzimy do Was z zupełnie nowym sposobem przyrządzenia tego przysmaku. 

Obłędny przepis na elastyczne i delikatne ciasto na pierogi

Chociaż wielu z nas przygotowuje ciasto na pierogi według klasycznego przepisu, to warto odważyć się na małą modyfikację i zastąpić w nim wodę mlekiem. Co ciekawe porada nie pochodzi od kulinarnych ekspertów, ale od naszych babć, które uważały, że ten składnik pozytywnie wpłynie zarówno na elastyczność, jak i delikatność ciasta.

Poniżej podajemy nieco zmodyfikowany przepis na ciasto na pierogi. Możesz dodać do niego dowolny farsz zarówno słodki, jak i słony.

Przepis na idealne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • szczypta soli

  • 1 szklanka gorącego mleka

Sposób wykonania:

Na samym początku przesiej mąkę wraz z solą. Umieść oba składniki w misce i następnie wlej do nich gorące mleko. Wyrabiaj ciasto za pomocą drewnianej łyżki (dzięki niej nie poparzysz swoich dłoni (przez około 10 minut. 

Gotowe ciasto na pierogi zawiń w folię spożywczą na około 20 minut. Po upływie czasu rozwałkuj ją na blacie oprószonym mąką pszenną. Wytnij z niego okręgi np. za pomocą szklanek i nadziej je farszem.

Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na farsz? To polecamy dodatek na obłędne nadzienie, które na Podlasiu zachwyciło samego Roberta Makłowicza. Pisaliśmy o nim w tym artykule .

Wypróbujesz powyższy przepis na ciasto na pierogi?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Straga/ kuchnia wp

undefined 

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Ta roślina zbija cholesterol i wspomaga dobry sen. Większość Polaków nie ma pojęcia o jej istnieniu
Czytaj więcej >

Porady

Moja mama nie hartuje śmietany chochlą gorącej zupy. Ma znacznie lepszy sposób, danie nigdy się nie warzy
Czytaj więcej >

Porady

Moja babcia zawsze wrzucała orzechy włoskie do wrzątku. Powód jest bardzo ważny, mało kto ma pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Weź 2 widelce i wbij w kurczaka. Dlaczego nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki?
Czytaj więcej >

Porady

Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób
Czytaj więcej >

Porady

Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >