Czym można zastąpić wodę w cieście na pierogi?
Pierogi to absolutny klasyk, który często gości na naszych stołach. Jego sekret tkwi zarówno w elastycznym, delikatnym cieście, jak i w starannie skomponowanym farszu.
Jakiś czas temu podawaliśmy tradycyjny przepis na idealne ciasto na pierogi pochodzącym z 1920 roku (znajdziecie go tutaj). Dzisiaj przychodzimy do Was z zupełnie nowym sposobem przyrządzenia tego przysmaku.
Obłędny przepis na elastyczne i delikatne ciasto na pierogi
Chociaż wielu z nas przygotowuje ciasto na pierogi według klasycznego przepisu, to warto odważyć się na małą modyfikację i zastąpić w nim wodę mlekiem. Co ciekawe porada nie pochodzi od kulinarnych ekspertów, ale od naszych babć, które uważały, że ten składnik pozytywnie wpłynie zarówno na elastyczność, jak i delikatność ciasta.
Poniżej podajemy nieco zmodyfikowany przepis na ciasto na pierogi. Możesz dodać do niego dowolny farsz zarówno słodki, jak i słony.
Przepis na idealne ciasto na pierogi
Składniki:
2 szklanki mąki
szczypta soli
1 szklanka gorącego mleka
Sposób wykonania:
Na samym początku przesiej mąkę wraz z solą. Umieść oba składniki w misce i następnie wlej do nich gorące mleko. Wyrabiaj ciasto za pomocą drewnianej łyżki (dzięki niej nie poparzysz swoich dłoni (przez około 10 minut.
Gotowe ciasto na pierogi zawiń w folię spożywczą na około 20 minut. Po upływie czasu rozwałkuj ją na blacie oprószonym mąką pszenną. Wytnij z niego okręgi np. za pomocą szklanek i nadziej je farszem.
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na farsz? To polecamy dodatek na obłędne nadzienie, które na Podlasiu zachwyciło samego Roberta Makłowicza. Pisaliśmy o nim w tym artykule.
Wypróbujesz powyższy przepis na ciasto na pierogi?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Straga/ kuchnia wp
undefined