Smakosze.pl
Pierogi są jedną z ulubionych potraw Polaków

wikimedia/ licencja CC 3.0 / Stako

Czym można zastąpić wodę w cieście na pierogi?

23 Kwietnia 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Maja 2021)

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Pierogi to tradycyjna potrawa, która bardzo często gości w naszej kuchni. Chociaż niemal każdy miłośnik gotowania ma swój sprawdzony sposób na tę potrawę, to warto od czasu do czasu postawić na małą modyfikację klasycznego przepisu. E

Pierogi to absolutny klasyk, który często gości na naszych stołach. Jego sekret tkwi zarówno w elastycznym, delikatnym cieście, jak i w starannie skomponowanym farszu. 

Jakiś czas temu podawaliśmy tradycyjny przepis na idealne ciasto na pierogi pochodzącym z 1920 roku (znajdziecie go tutaj). Dzisiaj przychodzimy do Was z zupełnie nowym sposobem przyrządzenia tego przysmaku. 

Obłędny przepis na elastyczne i delikatne ciasto na pierogi

Chociaż wielu z nas przygotowuje ciasto na pierogi według klasycznego przepisu, to warto odważyć się na małą modyfikację i zastąpić w nim wodę mlekiem. Co ciekawe porada nie pochodzi od kulinarnych ekspertów, ale od naszych babć, które uważały, że ten składnik pozytywnie wpłynie zarówno na elastyczność, jak i delikatność ciasta.

Poniżej podajemy nieco zmodyfikowany przepis na ciasto na pierogi. Możesz dodać do niego dowolny farsz zarówno słodki, jak i słony.

Przepis na idealne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • szczypta soli

  • 1 szklanka gorącego mleka

Sposób wykonania:

Na samym początku przesiej mąkę wraz z solą. Umieść oba składniki w misce i następnie wlej do nich gorące mleko. Wyrabiaj ciasto za pomocą drewnianej łyżki (dzięki niej nie poparzysz swoich dłoni (przez około 10 minut. 

Gotowe ciasto na pierogi zawiń w folię spożywczą na około 20 minut. Po upływie czasu rozwałkuj ją na blacie oprószonym mąką pszenną. Wytnij z niego okręgi np. za pomocą szklanek i nadziej je farszem.

Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na farsz? To polecamy dodatek na obłędne nadzienie, które na Podlasiu zachwyciło samego Roberta Makłowicza. Pisaliśmy o nim w tym artykule.

Wypróbujesz powyższy przepis na ciasto na pierogi?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Straga/ kuchnia wp

undefined 

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Miękka i soczysta wątróbka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka wyszła miękka i soczysta?

Czytaj więcej >

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >