Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czym można zastąpić wodę w cieście na pierogi?
Monika Dec
Monika Dec 23.02.2021 01:00

Czym można zastąpić wodę w cieście na pierogi?

Pierogi są jedną z ulubionych potraw Polaków
wikimedia/ licencja CC 3.0 / Stako

Pierogi to absolutny klasyk, który często gości na naszych stołach. Jego sekret tkwi zarówno w elastycznym, delikatnym cieście, jak i w starannie skomponowanym farszu. 

Jakiś czas temu podawaliśmy tradycyjny przepis na idealne ciasto na pierogi pochodzącym z 1920 roku (znajdziecie go tutaj). Dzisiaj przychodzimy do Was z zupełnie nowym sposobem przyrządzenia tego przysmaku. 

Obłędny przepis na elastyczne i delikatne ciasto na pierogi

Chociaż wielu z nas przygotowuje ciasto na pierogi według klasycznego przepisu, to warto odważyć się na małą modyfikację i zastąpić w nim wodę mlekiem. Co ciekawe porada nie pochodzi od kulinarnych ekspertów, ale od naszych babć, które uważały, że ten składnik pozytywnie wpłynie zarówno na elastyczność, jak i delikatność ciasta.

Poniżej podajemy nieco zmodyfikowany przepis na ciasto na pierogi. Możesz dodać do niego dowolny farsz zarówno słodki, jak i słony.

Przepis na idealne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • szczypta soli

  • 1 szklanka gorącego mleka

Sposób wykonania:

Na samym początku przesiej mąkę wraz z solą. Umieść oba składniki w misce i następnie wlej do nich gorące mleko. Wyrabiaj ciasto za pomocą drewnianej łyżki (dzięki niej nie poparzysz swoich dłoni (przez około 10 minut. 

Gotowe ciasto na pierogi zawiń w folię spożywczą na około 20 minut. Po upływie czasu rozwałkuj ją na blacie oprószonym mąką pszenną. Wytnij z niego okręgi np. za pomocą szklanek i nadziej je farszem.

Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na farsz? To polecamy dodatek na obłędne nadzienie, które na Podlasiu zachwyciło samego Roberta Makłowicza. Pisaliśmy o nim w tym artykule.

Wypróbujesz powyższy przepis na ciasto na pierogi?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Straga/ kuchnia wp

undefined 

Tagi: Pierogi