Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby kotlety mielone były puszyste?
Wikipedia / Mariuszjbie / CC BY-SA 3.0

Co zrobić, żeby kotlety mielone były puszyste?

23 kwietnia 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Kotlety mielone to danie, które z powodzeniem można nazwać jednym z klasyków polskiej kuchni. Chociaż ich wykonanie nie jest zbyt skomplikowane, to warto dowiedzieć się dzięki, jakim trickom mięso będzie soczyste i puszyste.

W sieci możemy znaleźć wiele oryginalnych sposobów na przyrządzenie kultowych "mielonych". Jeden z nich cieszy się szczególną popularnością. Okazuje się, że wiele osób dodaje do nich łyżkę musztardy .

Dlaczego dodajemy musztardę do kotletów mielonych?

Musztarda pasuje nie tylko do kiełbasek lub kanapek. Przyprawa może sprawić, że kotlety mielone staną się nieziemsko puszyste oraz soczys te. Nic dziwnego, że trick jest stosowany przez wielu szefów kuchni. Doskonale przyrządzone mięso jest w końcu kulinarnym marzeniem wielu smakoszy.

Poniżej podajemy przepis na nieco zmodyfikowaną wersję kotletów mielonych. Mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!

Przepis na puszyste kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego

  • jajko

  • 4 łyżki bułki tartej

  • 4 łyżki mleka

  • cebula

  • 2 łyżki musztardy

  • sól i pieprz do smaku

  • olej

Sposób wykonania:

Obierz cebulę z łupin, a następnie pokrój ją w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Zalej mlekiem bułkę tartą. Mielone mięso przełóż do miski. Do niego jedno jajko, bułkę tartą z mlekiem oraz łyżkę musztardy. Wyrób mięso na gładką masę .

Posól i popierz powstałą masę do smaku i dodaj do niego zeszkloną wcześniej cebulę . Jeszcze raz wyrób mięso i odstaw masę na około pół godziny.

Mokrymi rękami uformuj z powstałej masy kotlety. Każdy z nich panieruj w bułce tartej. Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu przez około 8 minut z każdej strony. Danie podawaj z gotowanymi ziemniakami i ulubionymi surówkami .

Jeśli nie możesz spożywać glutenu, możesz skorzystać z bezglutenowego przepisu na kotlety mielone. Podawaliśmy go w tym artykule .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia wp/ beszamel/ winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy