Co zrobić, żeby kotlety mielone były soczyste? Najlepsze kucharki zawsze sięgają po 1 dodatek
Soczyste kotlety mielone są potrawą, którą każdy pałaszuje z apetytem. Niestety nie zawsze jesteśmy tak właśnie je przyrządzić. Zbite i suche mięso nikogo nie zadowoli. Przed smażeniem dodaj do niego odrobinę nabiału i przekonaj się, jak ten prosty patent na zawsze odmieni Twoje kotlety.
Kotlety z mięsa mielonego są niezwykle popularną propozycją obiadową. Tym bardziej ważne jest, by znać wszystkie sztuczki związane z ich przygotowaniem. Przydatna będzie wiedza odnośnie odpowiedniego wyboru mięsa, a także dodatków do niego. Z nami za każdym razem usmażysz obłędnie soczyste kotlety mielone.
Jak przygotować soczyste kotlety mielone?
Pulchne i delikatne kotlety mielone to obiad, który każdy zje z przyjemnością. Ich przyrządzenie wcale nie musi być trudne . Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad.
Z samego mięsa nie wyczarujemy soczystych kotletów mielonych . Potrzebujemy do tego kilku dodatków. Powszechna jest wiedza odnośnie jajka i bułki. Co jeszcze warto wymieszać w mięsnej masie ?
Do mięsa dodaj kwaśną śmietaną lub jogurt naturalny. Na 1 kg mięsa wystarczą 2 łyżki . Dzięki takiemu bonusowi danie zyska apetyczna strukturę, a przy okazji nabierze też przyjemnego, delikatnie kremowego smaku .
Aby kotlety mielone były soczyste wymagają długiego wyrabiania. W ten sposób mięsna masa dobrze się napowietrza, przez co kotlety nie wychodzą zbite . Warto na ich przygotowanie poświecić te kilka minut więcej.
Jakie są sprawdzone patenty na soczyste kotlety mielone?
Aby usmażyć soczyste kotlety mielone, należy bliżej przyjrzeć się wyborowi mięsa . Nie może ono być zbyt chude. Szynka, chuda wołowina lub drób to nie jest materiał na smakowity obiad tego rodzaju . Idealnie na mielone nada się za to łopatka wieprzowa .
Jeśli nie przepadasz za smakiem łopatki lub chcesz poeksperymentować z mięsem, jest na to prosty sposób. Do chudych gatunków dodaj mielony boczek . Ta część tuszy ma sporą zawartość tłuszczu. Dzięki temu kotlety wyjdą odpowiednio wilgotne .
Co jeszcze warto dodać, aby uzyskać soczyste kotlety mielone? Postaw na ziemniaki. 2 duże kartofle starte na drobnych oczkach i dodane do 1 kg mięsa sprawią, że kotlety będą nie tylko soczyste, ale też cudownie miękkie . W tej roli można obsadzić także cukinię.
Wiele osób do mielonego mięsa dodaje bułkę tartą. Wydaje się ona odpowiednim zamiennikiem dla namoczonej kajzerki . Nic bardziej mylnego- tarta bułka sprawi, ze kotlety staną się twarde i gumowate. Aby uzyskać soczyste kotlety mielone zawsze używaj dobrze namoczonej w mleku zwykłej bułki . Dowiedz się, które czynności sprawiają, że kotlety schabowe wychodzą twarde . Przepis na mielone z dodatkiem boczku prezentowaliśmy na naszej stronie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Mistrzowie kuchni mają najlepszy patent na jajecznicę. Cały sekret tkwi w 1 sztuczce
-
Dolej do biszkoptu 4 łyżki oleju. Odpłaci się nie tylko lepszym smakiem
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama