Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczyste kotlety mielone zrobisz nawet z chudego mięsa. 1 dodatek Ci w tym pomoże
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.12.2022 10:12

Soczyste kotlety mielone zrobisz nawet z chudego mięsa. 1 dodatek Ci w tym pomoże

Soczyste kotlety mielone zrobisz nawet z chudego mięsa. 1 dodatek Ci w tym pomoże
canva/iaroshenko

Kotlety mielone zrobisz nie tylko z mięsa wieprzowego. Mielone z indyka z dodatkiem wędzonego boczku i aromatycznych składników są niezwykle soczyste i błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj przepis na kotlety mielone z indyka.

Do przygotowania kotletów mielonych zwykle wykorzystujemy mięso mielone z łopatki lub karkówki. Tłuste mięso po usmażeniu jest soczyste i pełne smaku. Mało kto wie, że kultowe danie możemy zrobić również z o wiele chudszego i zdrowszego mięsa, a efekt zachwyci każdego.

Do przygotowania kotletów mielonych wybierz chude mięso z indyka. Do masy dodaj niewielką ilość boczku wędzonego przesmażonego z cebulą. Mięso koniecznie dopraw świeżą natką pietruszki i ziołami prowansalskimi. Kotlety smaż około 20 minut na mocno rozgrzanym oleju. Będą soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz.

Kotlety mielone smaż partiami. Jeśli będą smażyć się zbyt blisko siebie, zaczną się dusić na patelni. Wtedy stracą swoją chrupiącą skórkę i mogą rozpaść się podczas obróbki termicznej. Kajzerkę do kotletów koniecznie namocz w mleku. Doda potrawie lepszego smaku, niż używana głównie do tego celu woda.

Soczyste kotlety mielone z chudego mięsa i wędzonego boczku

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka

  • 150 g boczku wędzonego

  • czerstwa kajzerka

  • jajko

  • mleko do namaczania bułki

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich

  • cebula

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól, pieprz

Jak przyrządzić soczyste kotlety mielone z indyka? Mielone zachwycają smakiem

Kajzerkę namocz w mleku, odsącz, przełóż do miski. Boczek pokrój w bardzo drobną kostkę i przesmaż na patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij, dodaj do mielonego mięsa.

Do miski wbij jajko, wsyp posiekaną natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż na oleju rzepakowym.

Z indyka ugotuj wyśmienitą zupę gulaszową. Zupa jest niezwykle aromatyczna i pożywna. Przygotuj również potrawkę z indyka na obiad. Szybkie danie jednogarnkowe będzie gotowe w kilka chwil.

kotlety mielone
canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: