Soczyste kotlety mielone zrobisz nawet z chudego mięsa. 1 dodatek Ci w tym pomoże
Kotlety mielone zrobisz nie tylko z mięsa wieprzowego. Mielone z indyka z dodatkiem wędzonego boczku i aromatycznych składników są niezwykle soczyste i błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj przepis na kotlety mielone z indyka.
Do przygotowania kotletów mielonych zwykle wykorzystujemy mięso mielone z łopatki lub karkówki. Tłuste mięso po usmażeniu jest soczyste i pełne smaku. Mało kto wie, że kultowe danie możemy zrobić również z o wiele chudszego i zdrowszego mięsa, a efekt zachwyci każdego.
Do przygotowania kotletów mielonych wybierz chude mięso z indyka. Do masy dodaj niewielką ilość boczku wędzonego przesmażonego z cebulą. Mięso koniecznie dopraw świeżą natką pietruszki i ziołami prowansalskimi. Kotlety smaż około 20 minut na mocno rozgrzanym oleju. Będą soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz.
Kotlety mielone smaż partiami. Jeśli będą smażyć się zbyt blisko siebie, zaczną się dusić na patelni. Wtedy stracą swoją chrupiącą skórkę i mogą rozpaść się podczas obróbki termicznej. Kajzerkę do kotletów koniecznie namocz w mleku. Doda potrawie lepszego smaku, niż używana głównie do tego celu woda.
Soczyste kotlety mielone z chudego mięsa i wędzonego boczku
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
150 g boczku wędzonego
czerstwa kajzerka
jajko
mleko do namaczania bułki
łyżka posiekanej natki pietruszki
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
cebula
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
sól, pieprz
Jak przyrządzić soczyste kotlety mielone z indyka? Mielone zachwycają smakiem
Kajzerkę namocz w mleku, odsącz, przełóż do miski. Boczek pokrój w bardzo drobną kostkę i przesmaż na patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij, dodaj do mielonego mięsa.
Do miski wbij jajko, wsyp posiekaną natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż na oleju rzepakowym.
Z indyka ugotuj wyśmienitą zupę gulaszową. Zupa jest niezwykle aromatyczna i pożywna. Przygotuj również potrawkę z indyka na obiad. Szybkie danie jednogarnkowe będzie gotowe w kilka chwil.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Proste śledzie w oleju według Ani Starmach. Rodzaj tłuszczu ma ogromne znaczenie
Jak zrobić wigilijne kluski z makiem? Podajemy najlepszą recepturę
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama