Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Kotlety schabowe są twarde po usmażeniu? Winny jest 1 błąd

Kotlety schabowe są twarde po usmażeniu? Winny jest 1 błąd

Kotlety schabowe muszą być marynowane
canva/GMVozd

Twarde kotlety schabowe nikomu nie będą smakowały. Odpowiednie przygotowanie mięsa pomoże nam uniknąć przykrych niespodzianek. Wystarczy, że nie pominiemy etapu marynowania, a przygotowane danie będzie delikatniejsze.

Częstą przyczyną uzyskania mało kruchych kotletów schabowych jest pomijanie etapu marynowania. Rezygnujemy z niego, chcąc uniknąć komponowania skomplikowanych mieszanek przypraw. Tymczasem zamiast nich o wiele lepiej sprawdzi się mleko lub innego kwaśnego nabiału, które skutecznie poprawią teksturę mięsa.

Jak uzyskać miękkie kotlety schabowe? Marynowanie jest konieczne

Pomijając etap marynowania podczas przyrządzania kotletów schabowych, ryzykujemy, że wyjdą suche i twarde. Zamoczenie w mięsa w mleku sprawi, że stanie się bardziej delikatne jeszcze przed usmażeniem. Warto dodać do niego trochę cebuli.

Nie będą konieczne inne skomplikowane dodatki smakowe. Niezbędny natomiast pozostanie czas. Mięso powinno spędzić w płynie minimum 2-3 godziny. Najlepiej, jeśli zanurzymy je w nim wieczorem, dzień przed planowanym przygotowaniem. Po całej nocy marynowania na pewno zmięknie.

Co jeszcze pomoże uzyskać smaczne kotlety schabowe?

Smażenie mięsa będzie miało ogromny wpływ na efekty. Jeśli będzie trwało zbyt długo, kotlety schabowe będą przesuszone. Krótkie przyrządzanie na patelni będzie możliwe, jeśli staranne rozbijemy kawałki wieprzowiny. Najlepiej zrobić to przy pomocy metalowego tłuczka z kratką, który służy właśnie do zmiękczania mięs.

Pamiętajmy również, o niezbyt obfitym panierowaniu i smażeniu na dobre rozgrzanym oleju czy smalcu. Nawet kruche mięso nie będzie apetyczne, jeśli panierka wyjdzie tłusta i gumowata.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na kotlety schabowe. Szczególnie polecamy recepturę z wykorzystaniem piwa. Sprawdźcie też koniecznie patent na marynatę z majonezu.

Kotlety schabowe trzeba marynować
canva/zeleno

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: