Smakosze.pl
Kotlety schabowe muszą być marynowane

canva/GMVozd

Kotlety schabowe są twarde po usmażeniu? Winny jest 1 błąd

18 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Twarde kotlety schabowe nikomu nie będą smakowały. Odpowiednie przygotowanie mięsa pomoże nam uniknąć przykrych niespodzianek. Wystarczy, że nie pominiemy etapu marynowania, a przygotowane danie będzie delikatniejsze.

Częstą przyczyną uzyskania mało kruchych kotletów schabowych jest pomijanie etapu marynowania. Rezygnujemy z niego, chcąc uniknąć komponowania skomplikowanych mieszanek przypraw. Tymczasem zamiast nich o wiele lepiej sprawdzi się mleko lub innego kwaśnego nabiału, które skutecznie poprawią teksturę mięsa.

Szarlotka 3 szklanki

Bez miksowania, ucierania i zagniatania ciasta. Najłatwiejsza na świecie szarlotka 3 szklanki

CZYTAJ DALEJ

Jak uzyskać miękkie kotlety schabowe? Marynowanie jest konieczne

Pomijając etap marynowania podczas przyrządzania kotletów schabowych, ryzykujemy, że wyjdą suche i twarde. Zamoczenie w mięsa w mleku sprawi, że stanie się bardziej delikatne jeszcze przed usmażeniem. Warto dodać do niego trochę cebuli.

Nie będą konieczne inne skomplikowane dodatki smakowe. Niezbędny natomiast pozostanie czas. Mięso powinno spędzić w płynie minimum 2-3 godziny. Najlepiej, jeśli zanurzymy je w nim wieczorem, dzień przed planowanym przygotowaniem. Po całej nocy marynowania na pewno zmięknie.

Co jeszcze pomoże uzyskać smaczne kotlety schabowe?

Smażenie mięsa będzie miało ogromny wpływ na efekty. Jeśli będzie trwało zbyt długo, kotlety schabowe będą przesuszone. Krótkie przyrządzanie na patelni będzie możliwe, jeśli staranne rozbijemy kawałki wieprzowiny. Najlepiej zrobić to przy pomocy metalowego tłuczka z kratką, który służy właśnie do zmiękczania mięs.

Pamiętajmy również, o niezbyt obfitym panierowaniu i smażeniu na dobre rozgrzanym oleju czy smalcu. Nawet kruche mięso nie będzie apetyczne, jeśli panierka wyjdzie tłusta i gumowata.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na kotlety schabowe. Szczególnie polecamy recepturę z wykorzystaniem piwa. Sprawdźcie też koniecznie patent na marynatę z majonezu.

Kotlety schabowe trzeba marynować

canva/zeleno

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dlaczego do rosołu dodaje się opalaną cebulę?

Porady

Dlaczego do rosołu dodaje się opaloną cebulę? Powód jest bardzo ważny

Czytaj więcej >
banan

Porady

Dlaczego warto zjeść banana przed snem? Jest lepszy niż mleko

Czytaj więcej >
ryby dietetyk

Porady

Tych ryb lepiej unikaj. Dietetyk ma im wiele do zarzucenia

Czytaj więcej >
pierogi

Porady

Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? 1 błąd potrafi zniszczyć całe danie

Czytaj więcej >
Kapusta na gołąbki będzie idealna

Porady

Koniec z parzeniem kapusty na gołąbki we wrzątku. Zmiękczysz ją nawet bez wody

Czytaj więcej >
Wątróbka od Strzelczyka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka nie pryskała przy smażeniu? Strzelczyk pokazał niezawodny trik

Czytaj więcej >