Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby makowiec nie pękał?
canva/harashchenkoalexandra

Co zrobić, żeby makowiec nie pękał?

15 listopada 2021

Makowiec jest tradycyjnym świątecznym wypiekiem, który ceni wielu smakoszy. Jego przygotowanie jednak do łatwych nie należy, a błędy są kosztowne. Jeśli będziemy chcieli pójść na skróty, ciasto może pękać. Z naszymi radami jednak unikniecie tego problemu. Dowiedzcie się co zrobić, aby wyszło idealnie gładkie.

Zawijana w drożdżowe ciasto masa z maku i bakalii ma wielu zwolenników. Do jej przyrządzenia potrzeba nieco wprawy i starannego podążania za przepisem. Najdrobniejsza modyfikacja może spowodować, że wypiek nie wyjdzie. Dziś podpowiadamy, co zrobić, by makowiec nie pękł przy pieczeniu.

Co zrobić, by makowiec nie pękał przy pieczeniu?

Przede wszystkim należy przygotować dobre ciasto . Jeżeli przygotowujemy makowiec drożdżowy , dopilnujmy, by drożdże zdążyły wykonać swoją pracę. Przed zawinięciem masy makowej powinniśmy umożliwić ciastu wyrośnięcie i pozostawić je w ciepłym miejscu na około pół godziny.

Postarajmy się też, aby użyć odpowiedniej ilości farszu do wypełnienia wypieku. Jeśli będzie go zbyt dużo — ciasto pęknie. Proporcje w pieczeniu są bardzo istotne. Dlatego też, jeśli kupimy więcej masy makowej, niż potrzebujemy, nadmiar wykorzystajmy do innego deseru .

Ważnym krokiem w przyrządzaniu rolady makowej jest samo zwijanie. Nie spieszmy się i upewnijmy się, że ciasto dokładnie przylega do masy, która ma je wypełnić. Dzięki temu nie tylko nie powstaną przerwy, ale też mniejsza będzie szansa, że ciasto pęknie .

Kolejnym trikiem , który pomoże uchronić ciasto przed pękaniem, jest posmarowanie go roztrzepanym jajkiem. Zabieg ten sprawi, że ciasto utrzyma się w całości i nada naszemu makowcowi pięknego, złocistego koloru .

Na naszej stronie znajdziecie recepturę, z której przyrządzicie pyszny makowiec . Korzystając z naszych wskazówek i składników, które proponujemy, uzyskacie wypiek, który zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy . A jeśli wolicie przygotować makowy deser bez pieczenia, sprawdźcie ten przepis .

Masa makowa w misce
Masa makowa to ważny składnik makowca — dodajcie do niej ulubione bakalie

Źródło zdjęcia: canva/Aneta_Gu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: polki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy