Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Fenomenalny patent Magdy Gessler na obłędnie pyszne placki ziemniaczane
Renata Materlińska
Renata Materlińska 15.11.2021 01:00

Fenomenalny patent Magdy Gessler na obłędnie pyszne placki ziemniaczane

Magda Gessler, placki ziemniaczane
TRICOLORS/East News, canva/SilviaJansen

Planujesz, co dziś zrobisz na obiad lub kolację? Zawsze możesz wziąć pod uwagę placki ziemniaczane. Zdradzimy ci na nie patent Magdy Gessler. Dzięki niemu placki ziemniaczane wychodzą obłędnie pyszne. Koniecznie przetestuj ten przepis, a z pewnością wrócisz do niego jeszcze nie raz.

Placków ziemniaczanych nie da się nie lubić, wszak mają same zalety. Szybko się je robi, są pożywne, tanie i smaczne. No, może mają jeden minus — chłoną sporo tłuszczu. Na szczęście też są na to rozwiązania. Po usmażeniu placki wystarczy osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Można też upiec je, zamiast smażyć.

Na placki ziemniaczane każdy ma swój sposób. Jedni ścierają je na tarce o drobnych oczkach, inni na większych. Jedni dodają do nich startą cebulę, Magda Gessler zaś wzbogaca je czosnkiem. Dzięki czosnkowi placki ziemniaczane zyskują naprawdę niepowtarzalny smak. Przekonajcie się o tym sami.

Fenomenalny patent Magdy Gessler na obłędnie pyszne placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

  • 3-4 łyżki mąki

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebule obierz, każdą przekrój na pół, również zetrzyj na małych oczkach.

Ziemniaki i cebulę umieść na sicie, zawieś je nad miską. Odsączone ziemniaki i cebulę przełóż do innej miski. Zlej płyn znad osadu, a osad, czyli mąkę ziemniaczaną dodaj do startych warzyw.

Do warzyw dodaj też przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz śmietanę, mąkę i jajka. Wymieszaj gęste ciasto, dopraw je solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej. Kładź na nią porcje ciasta ziemniaczanego i smaż je z obu stron na złoty kolor.

Placki zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj z kwaśną, gęstą śmietaną lub z gulaszem.

Na naszej stronie znajdziesz też inne patenty na smaczne placki ziemniaczane. Zobacz, jak przygotować placki ziemniaczane z serem i pieczarkami, a także jak zrobić placki ziemniaczane z piekarnika.

czosnek
czosnek

Źródło zdjęcia: canva/Food Photos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram