Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykły przepis na pyszny makowiec bez pieczenia
Renata Materlińska
Renata Materlińska 31.10.2021 02:00

Niezwykły przepis na pyszny makowiec bez pieczenia

makowiec
canva/ma-k

Makowiec jest ciastem, które smakuje zwłaszcza jesienią i zimą. Masa makowa jest bowiem dość ciężka, pełna suszonych owoców i orzechów, ale też smaku. Dziś podamy wam niezwykły przepis na pyszny makowiec bez pieczenia. Możesz go przygotować nawet dzisiaj, dla nadjeżdżających gości.

Ciasta z makiem kojarzą się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak jak ktoś lubi mak, można je robić o każdej porze roku. Zwłaszcza gdy są tak proste, jak nasze ciasto. Makowiec bez pieczenia nie wymaga dużo pracy. Do jego przygotowania użyj biszkoptów i mielonego maku. Dorzuć kilka dodatków i pełne smaku, eleganckie ciasto będzie gotowe.

Niezwykły przepis na pyszny makowiec bez pieczenia

Składniki:

  • opakowanie okrągłych biszkoptów

  • ok. 30 dag mieszanych bakalii, np. rodzynek, suszonych moreli, migdałów

  • mały kieliszek likieru amaretto

  • 400 ml mleka

  • 200 g mielonego maku

  • 100 g masła

  • miód lub cukier do smaku

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy

  • polewa czekoladowa

  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie makowca bez pieczenia

Niedużą, kwadratową formę lub tortownicę wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż biszkoptami.

Suszone owoce opłucz, zalej wrzątkiem, odstaw na 5 minut. Odcedź, osącz. Suszone owoce i orzechy posiekaj, zalej amaretto.

Zostaw 1/2 szklanki mleka, resztę wlej do garnka. Wsyp do niego też mak, dodaj masło. Całość podgrzewaj na małym ogniu, uważając, by masa nie przypaliła się.

Gdy masa z makiem zgęstnieje, dodaj bakalie. Dosłodź ją miodem lub cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy, wlej go do masy makowej. Mieszając, zagotuj.

Otrzymaną masę makowo-budyniową wyłóż na biszkopty, wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułóż biszkopty, kładąc je płaską stroną do góry. Całość odstaw do wystygnięcia.

Zimne ciasto posmaruj polewą czekoladową, posyp wiórkami kokosowymi. Odstaw na kilka godzin do lodówki, by składniki ciasta dobrze się przegryzły.

Jeśli szukasz innych inspiracji na ciasta z makiem, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na korzenny makowiec od siostry Anastazji, a także na makowiec zwijany na biszkopcie.

mak
mak

Źródło zdjęcia: canva/madeleinesteinbach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dietamojapasja

Zapraszamy na nasz Instagram