Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozgrzewająca zupa kalafiorowa z curry i imbirem

Rozgrzewająca zupa kalafiorowa z curry i imbirem

Zupa kalafiorowa
canva/PingPongCat

Jesienią często sięgamy po rozgrzewające zupy z dodatkiem warzyw korzeniowych czy sezonowych. Jedną z takich potraw jest kalafiorowa. Jeśli dodamy do niej curry i imbiru nabierze przyjemnie pikantnego posmaku. Spróbujcie koniecznie i cieszcie się bogactwem aromatycznego dania.

Tradycyjne zupy to nie tylko rosół i pomidorowa. Warto odejść od klasyki na rzecz pysznej kompozycji z dodatkiem kalafiora. To pyszne i zdrowe warzywo będzie smakowało doskonale w towarzystwie aromatycznych przypraw kojarzonych z kuchnią indyjską — curry i imbiru. Sięgnijcie po tę wersję, a przyjemnie się rozgrzejecie i wzmocnicie swoją odporność.

Przepis na smaczną zupę kalafiorową z imbirem

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 1 średnia marchewka

  • 1/4 średniego selera

  • 1 niewielka cebula

  • 1 średni kalafior

  • 2 spore ziemniaki

  • 1 łyżeczka przyprawy curry

  • 1 łyżeczka imbiru w proszku lub 2 cm kawałek świeżej przyprawy

  • 1 liść laurowy

  • 2 łyżka oliwy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszka lub koperek

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Marchew, selera i cebulę obieramy i kroimy — cebule na bardzo drobną kostkę, marchew i selera w nie za cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę.

Gdy stanie się szklista, wrzucamy liść laurowy, curry i imbir i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy resztę tłuszczu i wrzucamy plasterki marchwi i selera. Chwilę dusimy — wystarczy około 3 minut. Kalafiora myjemy i dzielimy na niewielkie różyczki.

W garnku rozgrzewamy bulion, do ciepłego przenosimy ziemniaki. Podgrzewamy przez około 5 minut, a następne dodajemy kalafiora i zawartość patelni. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane natką pietruszki lub koperkiem.

Wskazówki:

  • Jeżeli chcemy, by zupa wyszła rzadsza, dodajmy więcej bulionu. Możemy też podlać ją wodą z dodatkiem sosu sojowego.

  • Przekładając warzywa z patelni do zupy, warto na nią wlać trochę ciepłego bulionu i opłukać ją. To pozwoli nam "przenieść smak" do zupy.

  • Zupę można zblendować na krem i podać z groszkiem ptysiowym lub podprażoną w piekarniku ciecierzycą. Jeśli dodamy do niej nieco papryki wędzonej, zyska przyjemnego, nieco mięsnego aromatu.

Kalafior - różyczki
Różyczki kalafiora idealnie pasują do zupy

Źródło zdjęcia: canva/derketta

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram