Rozgrzewająca zupa kalafiorowa z curry i imbirem
Jesienią często sięgamy po rozgrzewające zupy z dodatkiem warzyw korzeniowych czy sezonowych. Jedną z takich potraw jest kalafiorowa. Jeśli dodamy do niej curry i imbiru nabierze przyjemnie pikantnego posmaku. Spróbujcie koniecznie i cieszcie się bogactwem aromatycznego dania.
Tradycyjne zupy to nie tylko rosół i pomidorowa. Warto odejść od klasyki na rzecz pysznej kompozycji z dodatkiem kalafiora. To pyszne i zdrowe warzywo będzie smakowało doskonale w towarzystwie aromatycznych przypraw kojarzonych z kuchnią indyjską — curry i imbiru. Sięgnijcie po tę wersję, a przyjemnie się rozgrzejecie i wzmocnicie swoją odporność.
Przepis na smaczną zupę kalafiorową z imbirem
Składniki:
1 litr bulionu warzywnego
1 średnia marchewka
1/4 średniego selera
1 niewielka cebula
1 średni kalafior
2 spore ziemniaki
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka imbiru w proszku lub 2 cm kawałek świeżej przyprawy
1 liść laurowy
2 łyżka oliwy
sól i pieprz w ilości do smaku
posiekana natka pietruszka lub koperek
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Marchew, selera i cebulę obieramy i kroimy — cebule na bardzo drobną kostkę, marchew i selera w nie za cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę.
Gdy stanie się szklista, wrzucamy liść laurowy, curry i imbir i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy resztę tłuszczu i wrzucamy plasterki marchwi i selera. Chwilę dusimy — wystarczy około 3 minut. Kalafiora myjemy i dzielimy na niewielkie różyczki.
W garnku rozgrzewamy bulion, do ciepłego przenosimy ziemniaki. Podgrzewamy przez około 5 minut, a następne dodajemy kalafiora i zawartość patelni. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane natką pietruszki lub koperkiem.
Wskazówki:
Jeżeli chcemy, by zupa wyszła rzadsza, dodajmy więcej bulionu. Możemy też podlać ją wodą z dodatkiem sosu sojowego.
Przekładając warzywa z patelni do zupy, warto na nią wlać trochę ciepłego bulionu i opłukać ją. To pozwoli nam "przenieść smak" do zupy.
Zupę można zblendować na krem i podać z groszkiem ptysiowym lub podprażoną w piekarniku ciecierzycą. Jeśli dodamy do niej nieco papryki wędzonej, zyska przyjemnego, nieco mięsnego aromatu.
Źródło zdjęcia: canva/derketta
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mniammniam