Smakosze.pl

canva/PingPongCat

Rozgrzewająca zupa kalafiorowa z curry i imbirem

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jesienią często sięgamy po rozgrzewające zupy z dodatkiem warzyw korzeniowych czy sezonowych. Jedną z takich potraw jest kalafiorowa. Jeśli dodamy do niej curry i imbiru nabierze przyjemnie pikantnego posmaku. Spróbujcie koniecznie i cieszcie się bogactwem aromatycznego dania.

Tradycyjne zupy to nie tylko rosół i pomidorowa . Warto odejść od klasyki na rzecz pysznej kompozycji z dodatkiem kalafiora. To pyszne i zdrowe warzywo będzie smakowało doskonale w towarzystwie aromatycznych przypraw kojarzonych z kuchnią indyjską — curry i imbiru. Sięgnijcie po tę wersję, a przyjemnie się rozgrzejecie i wzmocnicie swoją odporność.

Przepis na smaczną zupę kalafiorową z imbirem

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 1 średnia marchewka

  • 1/4 średniego selera

  • 1 niewielka cebula

  • 1 średni kalafior

  • 2 spore ziemniaki

  • 1 łyżeczka przyprawy curry

  • 1 łyżeczka imbiru w proszku lub 2 cm kawałek świeżej przyprawy

  • 1 liść laurowy

  • 2 łyżka oliwy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszka lub koperek

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Marchew, selera i cebulę obieramy i kroimy — cebule na bardzo drobną kostkę, marchew i selera w nie za cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę.

Gdy stanie się szklista, wrzucamy liść laurowy, curry i imbir i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy resztę tłuszczu i wrzucamy plasterki marchwi i selera. Chwilę dusimy — wystarczy około 3 minut. Kalafiora myjemy i dzielimy na niewielkie różyczki.

W garnku rozgrzewamy bulion, do ciepłego przenosimy ziemniaki. Podgrzewamy przez około 5 minut, a następne dodajemy kalafiora i zawartość patelni. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane natką pietruszki lub koperkiem.

Wskazówki:

  • Jeżeli chcemy, by zupa wyszła rzadsza, dodajmy więcej bulionu. Możemy też podlać ją wodą z dodatkiem sosu sojowego.

  • Przekładając warzywa z patelni do zupy, warto na nią wlać trochę ciepłego bulionu i opłukać ją. To pozwoli nam "przenieść smak" do zupy.

  • Zupę można zblendować na krem i podać z groszkiem ptysiowym lub podprażoną w piekarniku ciecierzycą. Jeśli dodamy do niej nieco papryki wędzonej, zyska przyjemnego, nieco mięsnego aromatu.

Kalafior - różyczki
Różyczki kalafiora idealnie pasują do zupy

Źródło zdjęcia: canva/derketta

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >