Smakosze.pl
Zupa kalafiorowa

canva/PingPongCat

Rozgrzewająca zupa kalafiorowa z curry i imbirem

22 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Jesienią często sięgamy po rozgrzewające zupy z dodatkiem warzyw korzeniowych czy sezonowych. Jedną z takich potraw jest kalafiorowa. Jeśli dodamy do niej curry i imbiru nabierze przyjemnie pikantnego posmaku. Spróbujcie koniecznie i cieszcie się bogactwem aromatycznego dania.

Tradycyjne zupy to nie tylko rosół i pomidorowa. Warto odejść od klasyki na rzecz pysznej kompozycji z dodatkiem kalafiora. To pyszne i zdrowe warzywo będzie smakowało doskonale w towarzystwie aromatycznych przypraw kojarzonych z kuchnią indyjską — curry i imbiru. Sięgnijcie po tę wersję, a przyjemnie się rozgrzejecie i wzmocnicie swoją odporność.

smażenie kotletów schabowych

Kruche, soczyste i pełne smaku schabowe marynowane w occie winnym

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smaczną zupę kalafiorową z imbirem

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 1 średnia marchewka

  • 1/4 średniego selera

  • 1 niewielka cebula

  • 1 średni kalafior

  • 2 spore ziemniaki

  • 1 łyżeczka przyprawy curry

  • 1 łyżeczka imbiru w proszku lub 2 cm kawałek świeżej przyprawy

  • 1 liść laurowy

  • 2 łyżka oliwy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszka lub koperek

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Marchew, selera i cebulę obieramy i kroimy — cebule na bardzo drobną kostkę, marchew i selera w nie za cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę.

Gdy stanie się szklista, wrzucamy liść laurowy, curry i imbir i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy resztę tłuszczu i wrzucamy plasterki marchwi i selera. Chwilę dusimy — wystarczy około 3 minut. Kalafiora myjemy i dzielimy na niewielkie różyczki.

W garnku rozgrzewamy bulion, do ciepłego przenosimy ziemniaki. Podgrzewamy przez około 5 minut, a następne dodajemy kalafiora i zawartość patelni. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane natką pietruszki lub koperkiem.

Wskazówki:

  • Jeżeli chcemy, by zupa wyszła rzadsza, dodajmy więcej bulionu. Możemy też podlać ją wodą z dodatkiem sosu sojowego.

  • Przekładając warzywa z patelni do zupy, warto na nią wlać trochę ciepłego bulionu i opłukać ją. To pozwoli nam "przenieść smak" do zupy.

  • Zupę można zblendować na krem i podać z groszkiem ptysiowym lub podprażoną w piekarniku ciecierzycą. Jeśli dodamy do niej nieco papryki wędzonej, zyska przyjemnego, nieco mięsnego aromatu.

Kalafior - różyczki

Różyczki kalafiora idealnie pasują do zupy

Źródło zdjęcia: canva/derketta

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Obłędnie puszysty sernik na herbatnikach

Przepisy

Obłędnie puszysty sernik na herbatnikach. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >
Prosty przepis na galaretkę z pozostałości po rosole

Przepisy

Prosty przepis na galaretkę z pozostałości po rosole. Nic się nie zmarnuje

Czytaj więcej >
Ekspresowe ogórki małosolne z woreczka

Przepisy

Ekspresowe ogórki małosolne z woreczka. Wychodzą idealnie za każdym razem

Czytaj więcej >
Wyśmienita zapiekanka z ziemniakami, kalafiorem i pieczarkami

Przepisy

Wyśmienita zapiekanka z ziemniakami, kalafiorem i pieczarkami. Pyszny i niedrogi obiad

Czytaj więcej >
Lekko pikantna pasta kanapkowa z jajek, ogórków kiszonych i chrzanu

Przepisy

Lekko pikantna pasta kanapkowa z jajek, ogórków kiszonych i chrzanu. Idealna na śniadanie

Czytaj więcej >
Pyszne domowe bułki

Przepisy

Prosty przepis na domowe bułki. Wystarczą 4 składniki

Czytaj więcej >