Przepis na makowiec tradycyjny
Tradycyjny makowiec na co dzień i od święta
Makowiec to podłużne ciasto o złotobrązowym kolorze w kształcie wałka. Z uwagi na to, że proces przygotowania maku jest dość czasochłonny, w przeszłości robiono go tylko na specjalne okazje. My pokażemy Wam, jak można wykonać go zarówno tą tradycyjną metodą, jak również korzystając z gotowej masy makowej. Dobrym, pośrednim rozwiązaniem jest wykorzystanie zmielonego już maku i przygotowanie z niego masy, dzięki czemu proces ten jest szybszy, a my wciąż mamy kontrolę nad składem. No to co, zaczynamy?
Mak - uspokaja i odżywia
Mak jest najbardziej znany jako baza do świątecznych ciast i deserów. W Krakowie kojarzony jest jeszcze ze słynnymi obwarzankami. Warto po niego sięgać, ponieważ jest źródłem wielu substancji odżywczych. Zawiera cenne składniki mineralne, takie jak wapń i fosfor, które są niezbędne do budowy zdrowych kości i zębów. Mak to też doskonałe źródło błonnika. W dwóch łyżkach mieści się niemal 15% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten składnik. Co więcej, mak ma działanie uspokajające i obniża poziom cholesterolu. Jest on jednak dość kaloryczny (480 kcal/100 g), więc osoby będące na diecie powinny spożywać go z umiarem.
Tradycyjny makowiec zawijany z ciasta drożdżowego
Składniki na ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
180 ml mleka (trochę ponad połowę szklanki)
pół kostki masła - 120 g
1/3 szklanki cukru - 100 g
3 żółtka średnich jajek
40 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
Składniki na masę makową
200 g mielonego maku (lub 300 g suchego maku w całości)
750 ml mleka (3 szklanki)
130 g miodu naturalnego
50 gramów masła
opcjonalnie: do 150 gramów dowolnych orzechów, bakalii
3 białka
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
cukier: 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki gorącej wody, 2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka suchego maku
Sposób przygotowania:
Masa makowa
Mak opłukaj pod bieżącą wodą.
Do garnka wlej mleko i doprowadź do wrzenia. Gdy jest gorące, wsyp do garnka mak i energicznie mieszaj. Mak po chwili zacznie chłonąć mleko.
Mak odstaw do napęcznienia w garnku pod przykrywką. W przypadku maku mielonego wystarczy 30 minut, w przypadku maku do zmielenia 3 - 4 godziny.
Po napęcznieniu odsącz mak (możesz go przelać przez sitko wyłożone gazą)
W przypadku suchego maku w całości - zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko, tzw. makowe. Jeśli używasz mielonego maku, pomiń ten krok.
Do maku dodaj masło i miód. Mieszaj, aż masło się rozpuści, a masa zrobi się jednolita (około 5 minut).
Następnie dodaj sok z cytryny, orzechy i bakalie (rodzynki, suszoną żurawinę, morele) czy kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
Masę do makowca wymieszaj z trzema ubitymi na sztywno białkami, dzięki czemu nie będzie się kruszyć po upieczeniu.
Jeśli chcesz dokończyć makowiec późnej pamiętaj, że gotową masę makową można trzymać w lodówce do 7 dni lub zamrozić w woreczkach. Po rozmrożeniu idealnie nada się do świątecznych wypieków.
Ciasto drożdżowe
Masło, mleko oraz cukier umieść w rondelku. Całość podgrzewaj na małej mocy palnika do roztopienia się masła. Następnie odstaw do przestudzenia. Słodkie mleko z masłem powinno być wystudzone do około 40 stopni.
Do dużej miski wrzuć trzy żółtka i rozetrzyj je z przestudzonym, słodkim mlekiem z masłem.
Dodaj 40 gramów świeżych (lub suchych) drożdży i przesianą mąkę.
Ciasto wyrabiaj około 5 minut. Można to zrobić ręcznie lub użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciasta.
Uformuj ciasto w dwie gładkie kule, przełóż do miski do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny i przykryj bawełnianą ściereczką lub folią. Ciasto można też umieścić w ciepłym piekarniku (nagrzanym do maksymalnie 40 stopni, ale nie więcej!). Powinno bardzo ładnie wyrosnąć, idealnie jak potroi swoją objętość.
Jak zwijać makowiec?
Wyrośnięte kule ciasta przełóż na stolnicę. Rozwałkuj ją na dwa placki do grubości 1-1,5 cm (ciasto nie powinno się kleić do drewnianego blatu, więc nie trzeba podsypywać mąką udać bez podsypywania mąką, ciasto nie jest zbyt kleiste) i wyłóż na nie makową masę.
Zwijaj makowce w rulony. Po zwinięciu przełóż je na papier do pieczenia i zawiń go dwukrotnie pozostawiając około 1 cm luźnej przestrzeni.
Zawinięty w papier makowiec umieść na blaszce, na środkowej półce piekarnika. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni z termoobiegiem, lub 190 stopni z pieczeniem góra dół. Czas pieczenia to 40 minut.
Po tym czasie możesz wyjąć makowiec, odwinąć go z papieru i zostawić na kratce do wystudzenia i zdobienia.
Makowiec tradycyjny. Sposób podania
Makowiec jest już gotowy do spożycia. Możesz go jednak dodatkowo ozdobić lukrem. W tym celu użyj 3/4 szklanki cukru pudru i rozetrzyj go w miseczce z 2 łyżkami gorącej wody i 2 łyżkami soku z cytryny. Gdy makowiec wystygnie, polej go lukrem i posyp ziarenkami maku