Makowiec tradycyjny
pixabay.com

Przepis na makowiec tradycyjny

Idealny makowiec jest lekko wilgotny, umiarkowanie słodki i ma miękką skórkę. To ciasto obecne na polskich stołach szczególnie w okresie Bożego Narodzenia czy Wielkanocy, ale jego miłośnicy spożywają go zdecydowanie częściej. Jak przygotować go tak, aby wszystkim smakował? Co zrobić, żeby nie pękał? Wybrać masę z puszki czy zrobić ją samemu? Zebraliśmy dla Was wszystkie rady i mamy nadzieję, że tym razem Wam się upiecze! :)

Tradycyjny makowiec na co dzień i od święta

Makowiec to podłużne ciasto o złotobrązowym kolorze w kształcie wałka. Z uwagi na to, że proces przygotowania maku jest dość czasochłonny, w przeszłości robiono go tylko na specjalne okazje. My pokażemy Wam, jak można wykonać go zarówno tą tradycyjną metodą, jak również korzystając z gotowej masy makowej. Dobrym, pośrednim rozwiązaniem jest wykorzystanie zmielonego już maku i przygotowanie z niego masy, dzięki czemu proces ten jest szybszy, a my wciąż mamy kontrolę nad składem. No to co, zaczynamy?

Mak - uspokaja i odżywia

Mak jest najbardziej znany jako baza do świątecznych ciast i deserów. W Krakowie kojarzony jest jeszcze ze słynnymi obwarzankami. Warto po niego sięgać, ponieważ jest źródłem wielu substancji odżywczych. Zawiera cenne składniki mineralne, takie jak wapń i fosfor, które są niezbędne do budowy zdrowych kości i zębów. Mak to też doskonałe źródło błonnika. W dwóch łyżkach mieści się niemal 15% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten składnik. Co więcej, mak ma działanie uspokajające i obniża poziom cholesterolu. Jest on jednak dość kaloryczny (480 kcal/100 g), więc osoby będące na diecie powinny spożywać go z umiarem.

Tradycyjny makowiec zawijany z ciasta drożdżowego

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 180 ml mleka (trochę ponad połowę szklanki)
  • pół kostki masła - 120 g
  • 1/3 szklanki cukru - 100 g
  • 3 żółtka średnich jajek
  • 40 g świeżych drożdży lub 12 g suchych

Składniki na masę makową

  • 200 g mielonego maku (lub 300 g suchego maku w całości)
  • 750 ml mleka (3 szklanki)
  • 130 g miodu naturalnego
  • 50 gramów masła
  • opcjonalnie: do 150 gramów dowolnych orzechów, bakalii
  • 3 białka
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • cukier: 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki gorącej wody, 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka suchego maku

Sposób przygotowania:

Masa makowa

  • Mak opłukaj pod bieżącą wodą.
  • Do garnka wlej mleko i doprowadź do wrzenia. Gdy jest gorące, wsyp do garnka mak i energicznie mieszaj. Mak po chwili zacznie chłonąć mleko.
  • Mak odstaw do napęcznienia w garnku pod przykrywką. W przypadku maku mielonego wystarczy 30 minut, w przypadku maku do zmielenia 3 - 4 godziny.
  • Po napęcznieniu odsącz mak (możesz go przelać przez sitko wyłożone gazą)
  • W przypadku suchego maku w całości - zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko, tzw. makowe. Jeśli używasz mielonego maku, pomiń ten krok.
  • Do maku dodaj masło i miód. Mieszaj, aż masło się rozpuści, a masa zrobi się jednolita (około 5 minut).
  • Następnie dodaj sok z cytryny, orzechy i bakalie (rodzynki, suszoną żurawinę, morele) czy kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
  • Masę do makowca wymieszaj z trzema ubitymi na sztywno białkami, dzięki czemu nie będzie się kruszyć po upieczeniu.

Jeśli chcesz dokończyć makowiec późnej pamiętaj, że gotową masę makową można trzymać w lodówce do 7 dni lub zamrozić w woreczkach. Po rozmrożeniu idealnie nada się do świątecznych wypieków.

Ciasto drożdżowe

  • Masło, mleko oraz cukier umieść w rondelku. Całość podgrzewaj na małej mocy palnika do roztopienia się masła. Następnie odstaw do przestudzenia. Słodkie mleko z masłem powinno być wystudzone do około 40 stopni.
  • Do dużej miski wrzuć trzy żółtka i rozetrzyj je z przestudzonym, słodkim mlekiem z masłem.
  • Dodaj 40 gramów świeżych (lub suchych) drożdży i przesianą mąkę.
  • Ciasto wyrabiaj około 5 minut. Można to zrobić ręcznie lub użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciasta.
  • Uformuj ciasto w dwie gładkie kule, przełóż do miski do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny i przykryj bawełnianą ściereczką lub folią. Ciasto można też umieścić w ciepłym piekarniku (nagrzanym do maksymalnie 40 stopni, ale nie więcej!). Powinno bardzo ładnie wyrosnąć, idealnie jak potroi swoją objętość.

Jak zwijać makowiec?

  • Wyrośnięte kule ciasta przełóż na stolnicę. Rozwałkuj ją na dwa placki do grubości 1-1,5 cm (ciasto nie powinno się kleić do drewnianego blatu, więc nie trzeba podsypywać mąką udać bez podsypywania mąką, ciasto nie jest zbyt kleiste) i wyłóż na nie makową masę.
  • Zwijaj makowce w rulony. Po zwinięciu przełóż je na papier do pieczenia i zawiń go dwukrotnie pozostawiając około 1 cm luźnej przestrzeni.
  • Zawinięty w papier makowiec umieść na blaszce, na środkowej półce piekarnika. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni z termoobiegiem, lub 190 stopni z pieczeniem góra dół. Czas pieczenia to 40 minut.
  • Po tym czasie możesz wyjąć makowiec, odwinąć go z papieru i zostawić na kratce do wystudzenia i zdobienia.

Makowiec tradycyjny. Sposób podania

Makowiec jest już gotowy do spożycia. Możesz go jednak dodatkowo ozdobić lukrem. W tym celu użyj 3/4 szklanki cukru pudru i rozetrzyj go w miseczce z 2 łyżkami gorącej wody i 2 łyżkami soku z cytryny. Gdy makowiec wystygnie, polej go lukrem i posyp ziarenkami maku


Dlaczego makowiec pęka?


Pęknięty makowiec to utrapienie wielu kucharzy - amatorów. Przyczyny pęknięcia mogą być różne. Najczęściej jest to wina zbyt cienkiego ciasta , za wysokiej temperatury lub ciasta, które jest zbyt luźno zawinięte w papier. Aby tego uniknąć, pamiętaj, aby nie zostawiać więcej niż 1 cm luzu między makowcem a papierem i pilnować, aby temperatura w piekarniku nie przekroczyła 190 stopni.

Gotowa masa makowa. Instrukcja obsługi.

Jeśli chcesz zaoszczędzić czas możesz wykorzystać do masę makową w puszce. Pamiętaj jednak, aby po wyjęciu sprawdzić jej konsystencję. Jeśli jest zbyt mokra, to podsmaż ją na odkrytej patelni z jedną łyżeczką masła, a nadmiar wody odparuje. Do masy możesz też dodać pokruszone orzechy włoskie i bakalie.

Składniki:

  • 600 g masy makowej
  • 3 białka

Po przestudzeniu przełóż 600 gramów masy makowej do miski i dodaj ubite na półsztywno trzy białka jajka. Pianę z białek lekko wmieszaj w masę. Zapobiegnie to kruszeniu się masy przy krojeniu ciasta. Smacznego!

Następny artykuł