Smakosze.pl

canva/Mila Naumova

Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Często podczas przyrządzania naleśników napotykamy trudności. Zdarza się, że ciasto przywiera i zamiast cieszyć się smakiem, zmagamy się z przypalonymi kawałkami masy. Sprawdzony i prosty domowy patent pomoże nam pożegnać ten problem raz na zawsze. Wystarczy, że patelnię przed smażeniem posypiemy solą.

Naleśniki to smaczne danie, które zachwyca bogactwem możliwości. Zanim jednak wybierzemy ulubiony farsz, musimy je usmażyć. Wydawać by się mogło, że to czynność prosta i szybka. Nierzadko jednak zdarza się, że ciasto nie chce ładnie odchodzić od patelni. Możemy temu zapobiec, stosując babciny trik z solą. Wypróbujcie go koniecznie.

Co zrobić, by naleśniki nie przywierały do patelni?

Skorzystanie z patentu wymaga jedynie zaopatrzenia się w łyżeczkę soli. Wysypujemy ją na rozgrzaną patelnię i czekamy, aż jej kryształki przestaną podskakiwać. Następnie przecieramy powierzchnię naczynia ręcznikiem papierowym i natłuszczamy ją.

Nasze babcie nacierały ją słoniną, lecz jeśli unikamy produktów odzwierzęcych, olej także się sprawdzi. Wylewając ciasto na tak przygotowaną patelnię, zwiększamy szansę na to, że naleśnik nie przywrze i nie spali się.

Tłuszcz możemy dodać również do masy. Wtedy etap natłuszczania patelni można będzie pominąć. Z poniższych składników przygotujecie pyszne naleśniki w tym wariancie:

  • 200 g mąki

  • 250 ml mleka

  • 2 jaja

  • 1 łyżka oleju

Wystarczy, że wymieszacie je ze sobą i usmażycie ciasto na niewielkim ogniu i patelni, którą potraktujecie zgodnie z radami naszych babć.

Naleśniki możecie podać np. z serem białym lub ulubionym dżemem. Wtedy do ciasta warto dodać cukru. Mogą one też stanowić danie obiadowe, jeśli dodacie do nich jajo i pieczarki tak jak w pysznym przepisie Ewy Wachowicz .

A jeśli szukacie porad, które pomogą wam doprowadzić sztukę przyrządzania naleśników do perfekcji, zerknijcie na artykuł dotyczący przyrządzania elastycznego ciasta . Gwarantujemy, że pomieści ono każdy farsz. Być może zainteresuje was też receptura z dodatkiem jasnego piwa .

Naleśniki
Naleśniki doskonale smakują z wieloma dodatkami

Źródło zdjęcia: canva/atlasstudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Ta roślina zbija cholesterol i wspomaga dobry sen. Większość Polaków nie ma pojęcia o jej istnieniu
Czytaj więcej >

Porady

Moja mama nie hartuje śmietany chochlą gorącej zupy. Ma znacznie lepszy sposób, danie nigdy się nie warzy
Czytaj więcej >

Porady

Moja babcia zawsze wrzucała orzechy włoskie do wrzątku. Powód jest bardzo ważny, mało kto ma pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Weź 2 widelce i wbij w kurczaka. Dlaczego nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki?
Czytaj więcej >

Porady

Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób
Czytaj więcej >

Porady

Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >