Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni? Mamy kilka babcinych sztuczek
canva/vdovichenkodenis

Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni? Mamy kilka babcinych sztuczek

7 października 2022

Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni? Pomóc nam może m.in. babciny patent z posypaniem patelni solą. Ziarenka podgrzewano, a później usuwano i smarowano naczynie odrobiną słoniny. Dzięki temu smażenie było proste i przyjemne. Sprawdźcie, jakie jeszcze sposoby warto zastosować.

Smażenie naleśników nie wydaje się trudne, lecz czasami ciasto przywiera do patelni i nie sposób zdjąć go z niego z zachowaniem kształtu rarytasu. Istnieje kilka prostych rozwiązań, które pozwolą nam uniknąć takiej sytuacji. Warto je poznać.

Wiemy, co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni

Dawna metoda babć, polegająca na posypaniu patelni odrobiną soli i podgrzaniu jest jedną z technik, które warto wypróbować. Sól usunie ewentualną wilgoć z powierzchni naczynia i łatwiej będzie je pokryć tłuszczem.

By zrobić to dokładnie, babcie wykorzystywały kawałek słoniny . Nie wszyscy będą chcieli sięgać po tłuszcz zwierzęcy. Nie ma jednak takiej konieczności — spryskanie patelni olejem czy dokładne jej posmarowanie roślinnym odpowiednikiem smalcu też się sprawdzi.

Dodanie tłuszczu do ciasta będzie pomocne

Receptury polegające na uzupełnieniu masy o dodatek masła czy oleju też pomogą nam uzyskać lekkie i przede wszystkim nierwące się naleśniki. Mogą sprawdzić się zwłaszcza wtedy, gdy nie do końca wiemy, jak dozować tłuszcz podczas smażenia. Nie ma bowiem konieczności wlewania go na patelnię, jeśli już w cieście jest zawarty.

Naleśniki dobrze jest też smażyć na płytkich patelniach o nieprzywierających powłokach np. teflonowych. Wtedy sam materiał sprzętu kuchennego pomoże nam zadbać o uzyskanie pożądanego kształtu naleśników.

Na naszej stronie znajdziecie różne przepisy na naleśniki. Polecamy wytrawną kompozycję Ewy Wachowicz — z jajem sadzonym i serem. Być może też spodoba wam się wersja z budyniem . Jest aromatyczna i przyjemnie rozpływa się w ustach.

Wiemy, co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni?
canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy