Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mięciutkie i aromatyczne budyniowe naleśniki

Mięciutkie i aromatyczne budyniowe naleśniki

Naleśniki budyniowe - aksamitny deser
canva/Skitterphoto

Czy istnieje lepszy deser niż naleśniki na słodko? Klasyczny przysmak będzie jeszcze smaczniejszy, gdy dodamy do niego budyniu. Nie musimy go wcale gotować — proszek wsypiemy do ciasta. Nabierze ono przyjemnego waniliowego aromatu i stanie się lekkie niczym chmurka. Nie sposób się będzie oprzeć.

Budyniowe naleśniki są aksamitne i cudownie pachną wanilią. Doskonale smakują z dżemem lub musem z dyni. Mogą z powodzeniem stanowić alternatywę dla klasycznych naleśników z serem. Musicie ich spróbować.

Przepis na smaczne i delikatne budyniowe naleśniki

Składniki:

  • 3 jaja

  • 200 ml mleka

  • 200 ml wody gazowanej

  • 2 budynie waniliowe, łącznie 80 g proszku

  • 2 łyżki cukru

  • 4 czubate łyżki mąki

  • 2 łyżki oleju rzepakowego + odrobina do smażenia

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, wsypujemy mąkę, cukier i budynie, a następnie wlewamy olej, oraz mleko i wodę gazowaną. Składniki dokładnie miksujemy — chcemy, by połączyły się w jednolitą masę.

Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką, posmarowaną odrobiną tłuszczu. Wylewamy chochlę masy i smażymy z dwóch stron, aż ciasto się nieco zrumieni. Powtarzamy, aż masa się wyczerpie. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wskazówki:

  • Eksperymentujcie ze smakami budyniów. Za każdym razem przygotujecie nieco inny deser, którego pełnię wydobędziecie przy pomocy różnych dodatków.

  • Do tych naleśników pasować będzie każdy mus owocowy. Spróbujcie dodać np. śliwek albo karmelizowanego rabarbaru. Zachwyt jedzących gwarantowany.

Naleśniki budyniowe z owocami
Waniliowy smak naleśników budyniowych idealnie łączy się z owocami

Źródło: canva/Nikolay_Donetsk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: poprostupycha Zapraszamy na nasz Instagram