Smakosze.pl
Naleśniki budyniowe wprost rozpływają się w ustach

canva/Skitterphoto

Mięciutkie i aromatyczne budyniowe naleśniki

4 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Czy istnieje lepszy deser niż naleśniki na słodko? Klasyczny przysmak będzie jeszcze smaczniejszy, gdy dodamy do niego budyniu. Nie musimy go wcale gotować — proszek wsypiemy do ciasta. Nabierze ono przyjemnego waniliowego aromatu i stanie się lekkie niczym chmurka. Nie sposób się będzie oprzeć.

Budyniowe naleśniki są aksamitne i cudownie pachną wanilią. Doskonale smakują z dżemem lub musem z dyni. Mogą z powodzeniem stanowić alternatywę dla klasycznych naleśników z serem. Musicie ich spróbować.

Bigos idealny

Jak zrobić idealny bigos? Przestrzegaj kilku zasad

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smaczne i delikatne budyniowe naleśniki

Składniki:

  • 3 jaja

  • 200 ml mleka

  • 200 ml wody gazowanej

  • 2 budynie waniliowe, łącznie 80 g proszku

  • 2 łyżki cukru

  • 4 czubate łyżki mąki

  • 2 łyżki oleju rzepakowego + odrobina do smażenia

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, wsypujemy mąkę, cukier i budynie, a następnie wlewamy olej, oraz mleko i wodę gazowaną. Składniki dokładnie miksujemy — chcemy, by połączyły się w jednolitą masę.

Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką, posmarowaną odrobiną tłuszczu. Wylewamy chochlę masy i smażymy z dwóch stron, aż ciasto się nieco zrumieni. Powtarzamy, aż masa się wyczerpie. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wskazówki:

  • Eksperymentujcie ze smakami budyniów. Za każdym razem przygotujecie nieco inny deser, którego pełnię wydobędziecie przy pomocy różnych dodatków.

  • Do tych naleśników pasować będzie każdy mus owocowy. Spróbujcie dodać np. śliwek albo karmelizowanego rabarbaru. Zachwyt jedzących gwarantowany.

Naleśniki budyniowe z owocami

Waniliowy smak naleśników budyniowych idealnie łączy się z owocami

Źródło: canva/Nikolay_Donetsk

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: poprostupycha

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >