Smakosze.pl
Naleśniki budyniowe wprost rozpływają się w ustach

canva/Skitterphoto

Mięciutkie i aromatyczne budyniowe naleśniki

15 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Czy istnieje lepszy deser niż naleśniki na słodko? Klasyczny przysmak będzie jeszcze smaczniejszy, gdy dodamy do niego budyniu. Nie musimy go wcale gotować — proszek wsypiemy do ciasta. Nabierze ono przyjemnego waniliowego aromatu i stanie się lekkie niczym chmurka. Nie sposób się będzie oprzeć.

Budyniowe naleśniki są aksamitne i cudownie pachną wanilią. Doskonale smakują z dżemem lub musem z dyni. Mogą z powodzeniem stanowić alternatywę dla klasycznych naleśników z serem. Musicie ich spróbować.

Bigos idealny

Jak zrobić idealny bigos? Przestrzegaj kilku zasad

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smaczne i delikatne budyniowe naleśniki

Składniki:

  • 3 jaja

  • 200 ml mleka

  • 200 ml wody gazowanej

  • 2 budynie waniliowe, łącznie 80 g proszku

  • 2 łyżki cukru

  • 4 czubate łyżki mąki

  • 2 łyżki oleju rzepakowego + odrobina do smażenia

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, wsypujemy mąkę, cukier i budynie, a następnie wlewamy olej, oraz mleko i wodę gazowaną. Składniki dokładnie miksujemy — chcemy, by połączyły się w jednolitą masę.

Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką, posmarowaną odrobiną tłuszczu. Wylewamy chochlę masy i smażymy z dwóch stron, aż ciasto się nieco zrumieni. Powtarzamy, aż masa się wyczerpie. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wskazówki:

  • Eksperymentujcie ze smakami budyniów. Za każdym razem przygotujecie nieco inny deser, którego pełnię wydobędziecie przy pomocy różnych dodatków.

  • Do tych naleśników pasować będzie każdy mus owocowy. Spróbujcie dodać np. śliwek albo karmelizowanego rabarbaru. Zachwyt jedzących gwarantowany.

Naleśniki budyniowe z owocami

Waniliowy smak naleśników budyniowych idealnie łączy się z owocami

Źródło: canva/Nikolay_Donetsk

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: poprostupycha

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >
ciasto bez pieczenia

Przepisy

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Czytaj więcej >
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Przepisy

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Czytaj więcej >
tatar tomasz strzelczyk

Przepisy

Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Czytaj więcej >