Mięciutkie i aromatyczne budyniowe naleśniki
Czy istnieje lepszy deser niż naleśniki na słodko? Klasyczny przysmak będzie jeszcze smaczniejszy, gdy dodamy do niego budyniu. Nie musimy go wcale gotować — proszek wsypiemy do ciasta. Nabierze ono przyjemnego waniliowego aromatu i stanie się lekkie niczym chmurka. Nie sposób się będzie oprzeć.
Budyniowe naleśniki są aksamitne i cudownie pachną wanilią. Doskonale smakują z dżemem lub musem z dyni. Mogą z powodzeniem stanowić alternatywę dla klasycznych naleśników z serem. Musicie ich spróbować.
Przepis na smaczne i delikatne budyniowe naleśniki
Składniki:
3 jaja
200 ml mleka
200 ml wody gazowanej
2 budynie waniliowe, łącznie 80 g proszku
2 łyżki cukru
4 czubate łyżki mąki
2 łyżki oleju rzepakowego + odrobina do smażenia
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, wsypujemy mąkę, cukier i budynie, a następnie wlewamy olej, oraz mleko i wodę gazowaną. Składniki dokładnie miksujemy — chcemy, by połączyły się w jednolitą masę.
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką, posmarowaną odrobiną tłuszczu. Wylewamy chochlę masy i smażymy z dwóch stron, aż ciasto się nieco zrumieni. Powtarzamy, aż masa się wyczerpie. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wskazówki:
Eksperymentujcie ze smakami budyniów. Za każdym razem przygotujecie nieco inny deser, którego pełnię wydobędziecie przy pomocy różnych dodatków.
Do tych naleśników pasować będzie każdy mus owocowy. Spróbujcie dodać np. śliwek albo karmelizowanego rabarbaru. Zachwyt jedzących gwarantowany.
Źródło: canva/Nikolay_Donetsk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: poprostupycha Zapraszamy na nasz Instagram