Krupnik grzybowy Karoliny Korwin-Piotrowskiej. Prosto, smacznie i za grosze
Karolina Korwin-Piotrowska podzieliła się przepisem na niezwykle aromatyczny krupnik. Tradycyjna, pożywna zupa będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej aromatyczna, kiedy dodamy do niej kilka grzybów leśnych. Jesteśmy przekonani, że również zachwycicie się jesienną wersją lubianej zupy.
Krupnik jest bardzo smaczną i pożywną zupą, którą ugotujemy z kilku podstawowych składników. Karolina Krowin-Piotrowska do wywaru dodaje również świeże grzyby leśne, dzięki którym klasyczny krupnik nabiera jesiennego charakteru. Zupa jest nie tylko pożywna, ale też niezwykle aromatyczna.
Krupnik możemy ugotować z dowolnymi grzybami leśnymi. Najlepiej świeżo zebranymi. Zupę doprawiamy suszonym lubczykiem i świeżą natką pietruszki. Zioła te doskonale podkreślą smak potrawy.
Kasza podczas gotowania krupniku lubi się przypalać, jednak wystarczy dodać ją do zupy w woreczku, w którym była pakowana. To prosty trik, dzięki któremu kasza się ugotuje, doda krupnikowi aromatu, a jednocześnie się nie przypali. Gdy kasza się ugotuje, wyjmujemy ją z woreczka i przesypujemy do wywaru.
Przepis na krupnik z grzybami idealny na jesienny obiad
Składniki:
3 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
4 ziemniaki
1 czubata łyżka masła
2 l gorącej wody
1 listek laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
suszony lubczyk
sól, pieprz
natka pietruszki
Jak ugotować aromatyczny krupnik z grzybami?
Warzywa obierz, opłucz, pokrój w niedużą kostkę. Grzyby oczyść, pokój w plasterki. Kaszę jęczmienną opłucz, osącz. W garnku rozpuść masło, wsyp warzywa i chwilę przesmaż je, co jakiś czas mieszając. Do garnka dodaj też grzyby i kaszę. Całość przesmaż, często mieszając.
Składniki w garnku zalej gorącą wodą. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, lubczyk, trochę soli i pieprzu. Zagotuj, gotuj na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zupę dopraw do smaku, przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Pomysł na grzyby leśne? Zrób aromatyczny sos grzybowy, będzie idealny do makaronu, mięsa, kaszy i ryżu. Na śniadanie przygotuj jajecznicę z boczniakami, smakuje rewelacyjnie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kremowy sos grzybowy bez dodatku śmietany. Mniej kaloryczny, a tak samo pyszny
Gessler robi rosół na mięsie, o którym nikt by nie pomyślał. Jest pomijane
Puszysty biszkopt bez dodatku jajek. Zastąpisz je czymś wyjątkowym
Źródło: fakt