Puszyste kluski ziemniaczane. Proste, pyszne, doskonałe nie tylko do mięs
Kluski ziemniaczane kładzione są niezwykle prostym dodatkiem do obiadu, który posmakuje całej rodzinie. Kluski będą o wiele smaczniejsze, delikatniejsze i bardziej puszyste, kiedy dodamy do nich czerstwą kajzerkę namoczoną w mleku.
Kładzione kluski ziemniaczane będą smakować jeszcze lepiej, kiedy dodamy do nich namoczoną w mleku bułkę. Kluski kładziemy przy pomocy dwóch łyżek na gotującą się, osoloną wodę. Po kilku minutach wyciągamy i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Kluski ziemniaczane sprawdzą się jako dodatek do pieczeni. Możemy również podsmażyć je na patelni z boczkiem lub polać masłem i zeszkloną cebulą. Kluski są tak delikatne w smaku, że możemy zaserwować je również na słodko.
Kluski ziemniaczane będą smakować rewelacyjnie ze śmietaną, cukrem waniliowym, czy cynamonem. Do klusek możemy również wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia na obiad, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje.
Przepis na pulchne kluski ziemniaczane
Składniki:
800 g ziemniaków
1 duża, czerstwa kajzerka
1 jajko
pół szklanki mąki pszennej
mleko do namaczania bułki
Jak zrobić kluski ziemniaczane? Pyszny dodatek nie ma sobie równych
Kajzerkę zalej zimnym mlekiem. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź, odparuj i odstaw, żeby ostygły. Przeciśnij je przez praskę i przełóż do większej miski.
Do ziemniaków dodaj mąkę, wbij jajko, wsyp sól i dodaj odciśniętą kajzerkę. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto nabieraj łyżką i kładź na osolony wrzątek. Kluski kładzione ziemniaczane po 3 minutach gotowania będą gotowe.
Pomysł na równie pyszny obiad? Kluski śląskie z dyniowym puree, posmakują każdemu. Przygotuj również kluski leniwe bez gotowania, cała rodzina będzie zachwycona.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Szybki makaron z kurkami z przepisu Okrasy. Jesienny obiad w nowej odsłonie
Kremowy sos grzybowy bez dodatku śmietany. Mniej kaloryczny, a tak samo pyszny
Źródło: Marek Łebkowski "Doskonała kuchnia polska. Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego" wyd. Publicat