Ryż zapiekany z jabłkami. Lekki, wyśmienity posiłek dla całej rodziny
Szukasz pomysłu na pyszny podwieczorek lub kolację na słodko? Proponujemy ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem. Zapiekanka jest już kultowym daniem, które wszyscy doskonale znamy jeszcze z czasów dzieciństwa. Lekka i słodkawa potrawa będzie doskonałą odmianą od klasycznych posiłków.
Uwielbiam obiady i podwieczorki na słodko. Racuchy, naleśniki, owsianka, czy właśnie ryż zapiekany z jabłkami to jedne z moich ulubionych posiłków z dzieciństwa, do których bardzo często wracam. Gdy byłam mała, moja mama robiła ryż zapiekany z jabłkami w prodiżu. Był przepyszny.
Sekretem smaku tej potrawy jest sposób gotowania ryżu i aromatyczne dodatki. Ryżu nie gotuję na wodzie, a na mleku z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Do jabłek natomiast dodaję solidną porcję cynamonu, cukier waniliowy i rodzynki lub suszoną żurawinę. Tak przygotowany ryż zapiekany z jabłkami smakuje rewelacyjnie, jak u mamy.
Ryż zapiekany z jabłkami często przyrządzam jesienią. To idealna pora na wykorzystanie w kuchni korzennych przypraw, najlepszych jabłek i suszonych owoców. Zapiekanka będzie gotowa po około 20 minutach pieczenia. Słodki posiłek wychodzi za każdym razem i wszyscy jemy go ze smakiem.
Ryż zapiekany z jabłkami. Słodka zapiekanka jak z czasów dzieciństwa
Składniki na 4 porcje:
3 woreczki białego ryżu
800 ml mleka
1 kg jabłek
garść rodzynek lub suszonej żurawiny
5 łyżek cukru
2 opakowania cukru waniliowego
cynamon mielony
sok z cytryny
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Słodka zapiekanka będzie gotowa w kilka chwil
Woreczki z ryżem przetnij, ryż wsyp do garnka, następnie zalej mlekiem, dodaj cukier i jedno opakowanie cukru waniliowego i gotuj na małym ogniu do miękkości. Co jakiś czas przemieszaj, żeby ryż się nie przypalił.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały i przełóż na większą patelnię. Jabłka przesmaż na małym ogniu z opakowaniem cukru waniliowego i cynamonem. Następnie dodaj rodzynki lub żurawinę, wymieszaj i odstaw.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, nastaw piekarnik na 180 st. C z opcją grzania góra-dół. Na spód wyłóż połowę ugotowanego ryżu, następnie nałóż połowę jabłek. Ponownie przykryj warstwą ryżu i jabłek. Całość oprósz cynamonem i wstaw do piekarnika, piecz około 20 minut.
Pomysł na równie pyszny obiad? Zrób pierogi z jabłkami i cynamonem i podaj z kwaśną śmietaną. Cała rodzina będzie zachwycona. Na deser polecam szybkie ciasto orzechowe z jabłkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Szybki makaron z kurkami z przepisu Okrasy. Jesienny obiad w nowej odsłonie
Kremowy sos grzybowy bez dodatku śmietany. Mniej kaloryczny, a tak samo pyszny
Źródło: przyslijprzepis