Co zrobić, żeby pączki nie pękały podczas smażenia?
Twoje pączki pękają podczas smażenia? Przyczyną może być nadziewanie surowego ciasta. Smakołyk należy wypełniać konfiturą już po przygotowaniu. Tylko tak unikniemy niepotrzebnych komplikacji. Sprawdźcie, na co jeszcze zwrócić uwagę.
Przygotowywanie pączków potrafi przysporzyć problemów. Zdradzaliśmy wam już jak ustrzec się przed uzyskaniem bardzo tłustych pączków . Prezentowaliśmy też smaczny przepis na pyszną wegańską wersję rarytasu . Tym razem podpowiadamy, co zrobić, by ładnie się prezentowały.
Jak uniknąć uzyskania wadliwych pączków?
Przede wszystkim, do ich przygotowania powinniśmy użyć produktów wysokiej jakości. Temperatura składników powinna być podobna. Tylko wtedy możemy z dużą dozą pewności powiedzieć, że ciasto jest udane. Zanim przystąpicie do działania, doprowadźcie więc jaja czy mleko do temperatury pokojowej.
Kolejnym, częstym błędem jest smażenie pączków w zbyt małej ilości oleju. Pączki są stłoczone, przez co sklejają się. Jeśli nie chcemy, aby nasze wyroby nasiąkały tłuszczem, dodajmy do ciasta ocet lub spirytus. Ten patent pomoże nam osiągnąć cel, a nie wpłynie na wygląd wyrobu.
Przyczyną nieatrakcyjnych wizualnie pączków jest też używanie zbyt dużej ilości cukru, który potrafi się palić podczas smażenia. Warto skorzystać ze sprawdzonych receptur, które nie zakładają obfitego słodzenia ciasta.
Co jeszcze warto wiedzieć o pączkach?
Tłustoczwartkowy rarytas można upiec . W takiej wersji będzie lekki i równie smaczny. Jeżeli jednak zdecydujemy się na smażenie, warto zaopatrzyć się w dobrej jakości olej rzepakowy. To najzdrowszy rodzaj tłuszczu , na którym warto smażyć także wiele innych dań i deserów.
Po przepisy na inne słodkie specjały zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule piszemy o przygotowaniu smacznego ciasta z kubka . Ten natomiast zdradza sekret idealnych faworków .
Źródło zdjęcia: canva/czarny_bez
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se