Smakosze.pl

canva/Magone

Jak zrobić pączki bez smażenia?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Pączki są bardzo smaczne, ale wiele osób ich sobie odmawia, bo są kaloryczne. Dlaczego? Niestety w czasie smażenia chłoną sporo tłuszczu. A wiecie, jak zrobić pączki bez smażenia? Możecie je po prostu upiec. Dzięki temu będą nie bardziej tuczące, niż zwykłe, drożdżowe ciasto.

Pączki robi się z ciasta drożdżowego. Po nadzianiu ich konfiturą lub dżemem formuje się z nich kulki. Gdy pączki wyrosną, kładzie się je na rozgrzany tłuszcz i smaży, aż będą rumiane. Tak wygląda tradycyjny sposób przygotowania pączków. Jeśli jednak chcecie zaoszczędzić kalorii, zamiast smażyć, możecie je upiec.

Jak zrobić pączki bez smażenia?

Składniki:

  • 5 dag masła

  • 40 dag mąki

  • 8 dag drożdży

  • ok. 1/3 szklanki mleka

  • 4 łyżki cukru

  • 2 jajka

  • konfitura lub dżem do nadziania

Przygotowanie pączków

Miękkie masło rozetrzyj z mąką. Drożdże wkrusz do ciepłego mleka, rozmieszaj z cukrem. Wlej do mąki, dodaj rozmieszane jajka.

Ciasto wymieszaj, a potem zarabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Odrywaj z niego nieduże kawałki, formuj z nich placki. Nadziej je konfiturą, dokładnie zlep brzegi, uformuj kulki.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na niej pączki, zachowując między nimi kilkucentymetrowe odległości. Przykryj je ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.

Pączki piecz ok. 10 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C. Gdy wystygną, możesz je posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Jeśli szukasz receptury na klasyczne pączki , zajrzyj do naszego serwisu. Dowiedz się też, na jakim tłuszczu smażyć pączki .

pączki
pączki

Źródło zdjęcia: canva/Ulyashka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >