Pączki są bardzo smaczne, ale wiele osób ich sobie odmawia, bo są kaloryczne. Dlaczego? Niestety w czasie smażenia chłoną sporo tłuszczu. A wiecie, jak zrobić pączki bez smażenia? Możecie je po prostu upiec. Dzięki temu będą nie bardziej tuczące, niż zwykłe, drożdżowe ciasto.
Pączki robi się z ciasta drożdżowego. Po nadzianiu ich konfiturą lub dżemem formuje się z nich kulki. Gdy pączki wyrosną, kładzie się je na rozgrzany tłuszcz i smaży, aż będą rumiane. Tak wygląda tradycyjny sposób przygotowania pączków. Jeśli jednak chcecie zaoszczędzić kalorii, zamiast smażyć, możecie je upiec.
Obłędnie puszyste racuchy bez jajek
CZYTAJ DALEJJak zrobić pączki bez smażenia?
Składniki:
5 dag masła
40 dag mąki
8 dag drożdży
ok. 1/3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
2 jajka
konfitura lub dżem do nadziania
Przygotowanie pączków
Miękkie masło rozetrzyj z mąką. Drożdże wkrusz do ciepłego mleka, rozmieszaj z cukrem. Wlej do mąki, dodaj rozmieszane jajka.
Ciasto wymieszaj, a potem zarabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Odrywaj z niego nieduże kawałki, formuj z nich placki. Nadziej je konfiturą, dokładnie zlep brzegi, uformuj kulki.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na niej pączki, zachowując między nimi kilkucentymetrowe odległości. Przykryj je ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
Pączki piecz ok. 10 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C. Gdy wystygną, możesz je posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Jeśli szukasz receptury na klasyczne pączki, zajrzyj do naszego serwisu. Dowiedz się też, na jakim tłuszczu smażyć pączki.
pączki
Źródło zdjęcia: canva/Ulyashka
Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy
Slajd 1 z 6
Niewłaściwe krojenie mięsa
Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mojegotowanie