Smakosze.pl

canva/Magone

Jak zrobić pączki bez smażenia?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Pączki są bardzo smaczne, ale wiele osób ich sobie odmawia, bo są kaloryczne. Dlaczego? Niestety w czasie smażenia chłoną sporo tłuszczu. A wiecie, jak zrobić pączki bez smażenia? Możecie je po prostu upiec. Dzięki temu będą nie bardziej tuczące, niż zwykłe, drożdżowe ciasto.

Pączki robi się z ciasta drożdżowego. Po nadzianiu ich konfiturą lub dżemem formuje się z nich kulki. Gdy pączki wyrosną, kładzie się je na rozgrzany tłuszcz i smaży, aż będą rumiane. Tak wygląda tradycyjny sposób przygotowania pączków. Jeśli jednak chcecie zaoszczędzić kalorii, zamiast smażyć, możecie je upiec.

Jak zrobić pączki bez smażenia?

Składniki:

  • 5 dag masła

  • 40 dag mąki

  • 8 dag drożdży

  • ok. 1/3 szklanki mleka

  • 4 łyżki cukru

  • 2 jajka

  • konfitura lub dżem do nadziania

Przygotowanie pączków

Miękkie masło rozetrzyj z mąką. Drożdże wkrusz do ciepłego mleka, rozmieszaj z cukrem. Wlej do mąki, dodaj rozmieszane jajka.

Ciasto wymieszaj, a potem zarabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Odrywaj z niego nieduże kawałki, formuj z nich placki. Nadziej je konfiturą, dokładnie zlep brzegi, uformuj kulki.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na niej pączki, zachowując między nimi kilkucentymetrowe odległości. Przykryj je ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.

Pączki piecz ok. 10 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C. Gdy wystygną, możesz je posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Jeśli szukasz receptury na klasyczne pączki , zajrzyj do naszego serwisu. Dowiedz się też, na jakim tłuszczu smażyć pączki .

pączki
pączki

Źródło zdjęcia: canva/Ulyashka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Koniec z tarciem ziemniaków. Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej
Czytaj więcej >

Przepisy

Rączka wziął śledzie i pokazał swój patent na sałatkę. 100 razy lepsza od jarzynowej
Czytaj więcej >

Przepisy

Oddzielił żółtka od białek i poczekał 6 dni. Nie ma lepszego patentu na jajecznicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostszy na świecie mazurek kajmakowy. Lepszego nie kupisz w żadnej cukierni
Czytaj więcej >

Przepisy

Agnieszka Cegielska pokazała, jak robi napar mocy. W roli głównej kurkuma
Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgnieć i dodaj do ciasta na racuchy. Będą pożywne jak nigdy
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]