Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sekretna metoda na lekkie faworki z pięknymi bąbelkami

Sekretna metoda na lekkie faworki z pięknymi bąbelkami

Ugniatanie ciasta na faworki
canva/mmac72

Faworki są pyszną alternatywą dla pączków, która skusi niejednego smakosza. Jeżeli starannie przygotujecie ciasto — kilkukrotnie uderzając je wałkiem i zwijając — wyjdą bardzo delikatne i będą miały charakterystyczne bąbelki. Koniecznie przetestujcie ten patent.

Zdradzaliśmy wam już jak przygotować faworki lane oraz jak zrobić je z ciasta francuskiego. Tym razem wracamy do klasyki i podpowiadamy, jak sprawić, by faworki zachwyciły lekkością. Specjalny sposób traktowania ciasta pomoże wam uzyskać faworki tak kruche, jak nigdy wcześniej. Koniecznie sprawdźcie ten patent.

Przepis na lekkie i kruche faworki

Składniki:

  • 4 jaja

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżki spirytusu lub octu

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy do niej cukier oraz sól, a następnie wlewamy śmietanę, alkohol lub ocet i dodajemy żółtka. Składniki ugniatamy dłonią do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę.

Kolejnym krokiem jest wyrabianie. Ciasto uderzamy przy pomocy drewnianego wałka, rozpłaszczając je przy tym. Zawijamy je ponownie w zwartą kulę. Czynności powtarzamy jeszcze kilka razy.

Następnie na posypanym odrobiną mąki blacie rozwałkowujemy masę. Ciasto kroimy na 3-centymetrowe paski. Następnie nóż prowadzimy prostopadle i tniemy tak, aby uzyskać prostokąty o długości około 10 cm.

W tak przygotowanych kawałkach robimy otwory, nacinając je na środku. Jeden z końców każdego faworka przeciągamy przez otwór. Faworki wrzucamy je na dobrze rozgrzany tłuszcz i wyjmujemy, gdy staną się złote. Odsączamy je, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Faworki z cukrem pudrem są znakomite
Faworki z cukrem pudrem są znakomite

Źródło zdjęcia: canva/Aneta_Gu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram