Sekretna metoda na lekkie faworki z pięknymi bąbelkami
Faworki są pyszną alternatywą dla pączków, która skusi niejednego smakosza. Jeżeli starannie przygotujecie ciasto — kilkukrotnie uderzając je wałkiem i zwijając — wyjdą bardzo delikatne i będą miały charakterystyczne bąbelki. Koniecznie przetestujcie ten patent.
Zdradzaliśmy wam już jak przygotować faworki lane oraz jak zrobić je z ciasta francuskiego. Tym razem wracamy do klasyki i podpowiadamy, jak sprawić, by faworki zachwyciły lekkością. Specjalny sposób traktowania ciasta pomoże wam uzyskać faworki tak kruche, jak nigdy wcześniej. Koniecznie sprawdźcie ten patent.
Przepis na lekkie i kruche faworki
Składniki:
4 jaja
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru
2 łyżki spirytusu lub octu
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy do niej cukier oraz sól, a następnie wlewamy śmietanę, alkohol lub ocet i dodajemy żółtka. Składniki ugniatamy dłonią do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę.
Kolejnym krokiem jest wyrabianie. Ciasto uderzamy przy pomocy drewnianego wałka, rozpłaszczając je przy tym. Zawijamy je ponownie w zwartą kulę. Czynności powtarzamy jeszcze kilka razy.
Następnie na posypanym odrobiną mąki blacie rozwałkowujemy masę. Ciasto kroimy na 3-centymetrowe paski. Następnie nóż prowadzimy prostopadle i tniemy tak, aby uzyskać prostokąty o długości około 10 cm.
W tak przygotowanych kawałkach robimy otwory, nacinając je na środku. Jeden z końców każdego faworka przeciągamy przez otwór. Faworki wrzucamy je na dobrze rozgrzany tłuszcz i wyjmujemy, gdy staną się złote. Odsączamy je, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Źródło zdjęcia: canva/Aneta_Gu
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ofeminin