Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby sylwestrowe zimne nóżki wyszły klarowne?
canva/Darius Dzinnik / 500px

Co zrobić, żeby sylwestrowe zimne nóżki wyszły klarowne?

27 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Planujesz przygotować na Sylwestra zimne nóżki? Sprawdź, co zrobić, by wyszły klarowne. Mętna galareta też jest smaczna, jednak o wiele mniej apetyczna. Dlatego dołóż wszelkich starań, by danie zachęcało, a nie odpychało gości. A żeby osiągnąć ten cel, naprawdę nie trzeba dużego wysiłku.

Zimne nóżki czy inaczej wieprzowa galareta to danie znane zwłaszcza starszym pokoleniom. Bez nóżek nie mogła odbyć się kiedyś żadna domowa impreza. I co by nie mówić ta zimna galareta jest naprawdę smaczna. Zwłaszcza jeśli podamy ją dobrze schłodzoną, z dodatkiem soku z cytryny lub octu, ewentualnie chrzanu.

Choć przygotowanie zimnych nóżek nie jest trudne, to jednak mogą pojawić się małe problemy. Zwłszacza, jeśli wywar wyjdzie mętny. To niestety będzie oznaczało, że po zastygnięciu galareta nie będzie klarowna. Na szczęście można temu zaradzić.

Co zrobić, żeby sylwestrowe nóżki wyszły klarowne?

Jeśli zauważysz, że przygotowany wywar jest mętny, postaraj się przywrócić mu klarowność. W jaki sposób? Ubij na sztywno dwa białka jaj i dodaj je do wywaru razem z 2 łyżkami octu. Całość wymieszaj, a potem wywar zagotuj i odstaw na kilka minut.

Po tym czasie wywar dokładnie przecedź. Najlepiej przelej go przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem lub kilkukrotnie złożoną gazą. Wywar powinien być już klarowny. Jeśli jednak jego przezroczystość nie satysfakcjonuje cię, możesz powtórzyć klarowanie białkiem i octem.

Jak przygotować zimne nóżki?

Najpierw dokładnie oczyść nóżki. Pozostałą szczecinę możesz opalić nad palnikiem gazowym lub zapalniczką. Potem nóżki wypłucz, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin.

Wymoczone nóżki zalej świeżą, zimną wodą, zagotuj, odszumuj. Dodaj oczyszczoną włoszczyznę oraz przyprawy i gotuj całość co najmniej 2,5 godziny. Nóżki gotuj na małym ogniu, przy uchylonej pokrywce, aż mięso będzie miękkie.

Mięso, warzywa i przyprawy wyjmij. Mięso wystudź, wywar przecedź. Mięso oczyść z kości i chrzęści, pokój na kawałki, nałóż do naczyń razem z pokrojoną marchewką i np. groszkiem z puszki. Zalej schłodzonym wywarem, zastudź.

W naszym serwisie znajdziesz dokładny przepis na zimne nóżki wieprzowe , a także na galaretę z mięsa po rosole .

ubite białko
ubite białko

Źródło zdjęcia: canva/ChrisPleskach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy