Smakosze.pl
Galaretka z mięsa po rosole

canva/kostrez

Galaretka z mięsa po rosole

8 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

W kuchni nic nie powinno się zmarnować. Mięso z rosołu warto wykorzystać do przyrządzenia pysznej galaretki. Dodajcie do niej warzywa, a będzie jeszcze bardziej pożywna. Amatorzy mięsnych przekąsek będą zachwyceni.

Rosół jest jedną z najpopularniejszych zup goszczących na polskich stołach. Przygotowuję się go łatwo, lecz warzywa i mięso, które są używane do jego przyrządzenia, dość trudno jest podać w smaczny sposób. Część z nas niestety je wyrzuca, choć takie marnotrawstwo jest niewskazane.

Podpowiadaliśmy wam już jak z warzyw przyrządzić smaczny pasztet, a z mięsa pastę kanapkową. Jeżeli oprócz kurczaka została wam jeszcze solidna ilość rosołu, koniecznie zróbcie tę galaretkę. Jej wyjątkowy smak was zachwyci.

Strucla drożdżowa z jabłkami

Obłędna strucla drożdżowa z jabłkami

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborną galaretkę z mięsa po rosole

Składniki:

  • mięso z rosołu np. udka z kurczaka lub wołowina z kością

  • 1 litr rosołu

  • 3 łyżki żelatyny

  • 3 jajka

  • 1 marchewka z rosołu

  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej

  • 2 łyżki groszku konserwowego

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • listki natki pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Jaja gotujemy na twardo, studzimy i dzielimy na połówki. Marchewkę kroimy w kosteczkę, a kukurydzę i groszek konserwowy odcedzamy z zalewy. Ugotowane mięso z rosołu oddzielamy od kości, błon i tłuszczu. Rosół zagotowujemy i rozprowadzamy w nim żelatynę.

Wlewamy sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie studzimy mieszaninę w zimnej wodzie. Na dno miseczek wylewamy po 2 - 3 łyżki płynnej galaretki i wstawiamy je do lodówki.

Po 15 minutach wyjmujemy i układamy w nich dodatki — jajko, marchewkę, natkę pietruszki, groszek oraz kukurydzę. Następnie układamy warstwę rozdrobnionego mięsa. Całość zalewamy porcją galaretki i pozostawiamy w lodówce, do momentu aż stężeje. Podajemy skropione sokiem z cytryny z dodatkiem sosu chrzanowego. Smacznego.

Galaretka z kurczaka z rosołu

Galaretka z kurczaka z rosołu jest bardzo smaczna

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

Czytaj więcej >