Co zrobić, żeby wątróbka nie stała się twarda i sucha?
Lubicie smażoną wątróbkę? Soczystą, miękką, z dodatkiem podduszonej cebuli? Zdania na pewno są podzielone między tych, co nie tkną tego dania i tych, którzy się nim zajadają. Dla tych drugich mamy garść porad dotyczących tego, co zrobić, żeby wątróbka nie stała się twarda i sucha. Koniecznie je przeczytajcie.
Wątróbka należy do najpopularniejszych i najbardziej lubianych podrobów. Dodaje się ją do pasztetów i farszów, ale też przyrządza jako samodzielne danie. Zwykle się ją smaży, choć można też piec i dusić. Sztuką jest jednak przygotować wątróbkę tak, by była aksamitna i soczysta. Podpowiemy wam, jak to osiągnąć.
Co zrobić, żeby wątróbka nie stała się twarda i sucha?
Jeśli wątróbka wychodzi wam twarda i sucha, najprawdopodobniej popełniacie jeden błąd. Jest nim solenie wątróbki przed smażeniem. Sól sprawia, że z wątróbki wypływa dużo soku, przez co staje się niesmaczna.
Dlatego pamiętajcie o tym, by wątróbkę solić pod koniec smażenia. Najlepiej wtedy, gdy jest już miękka. Wtedy sól już jej nie zaszkodzi, a jedynie doda smaku. Sól dodawajcie też do wątróbki pod koniec duszenia czy pieczenia.
Przed smażeniem wątróbkę możecie oprószyć pieprzem czy ziołami. Z jej smakiem dobrze komponuje się majeranek i oregano. Szczególnie jeśli dusicie wątróbkę także z jabłkiem.
Jak przyrządzić pyszną wątróbkę?
Wątróbkę oczyśćcie z błon i opłuczcie w zimnej wodzie. Potem osączcie i pokrójcie na kawałki. Wątróbkę wieprzową pokrójcie w plastry, a drobiową przekrójcie na pół.
Wątróbkę warto zalać mlekiem i odstawić na co najmniej pół godziny. Dzięki temu zniknie z niej goryczka, wątróbka nabierze aksamitnego smaku i łagodniejszego zapachu.
Potem kawałki wątróbki trzeba dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć pieprzem i mąką. Dzięki osuszeniu nie będzie pryskała na patelni.
Na patelni należy rozgrzać tłuszcz, położyć na niej kawałki wątróbki i obsmażyć je do zrumienienia. Potem trzeba zmniejszyć ogień i dusić mięso pod przykryciem. Wątróbkę solimy pod koniec smażenia , jeśli zrobimy to za wcześnie - stanie się twarda i niesmaczna.
Obracając wątróbkę, nie należy jej nakłuwać, bo będzie pryskać. Lepiej więc posługiwać się łopatką niż widelcem.
Na naszej stronie znajdziecie też przepis na chrupiącą, smażoną wątróbkę , a także na wątróbkę smażoną w cieście .
Źródło zdjęcia: canva/Studioimagen73
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchniabazylii, akademiasmaku