Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nietypowa, zaskakująca wątróbka smażona w cieście
Adam Moskal
Adam Moskal 19.01.2022 01:00

Nietypowa, zaskakująca wątróbka smażona w cieście

Wątróbka
canva/Jevgeni Proshin, Getty Images

Wątróbka popularnie smażona jest z cebulką, słodkim jabłkiem oraz odrobiną mąki, dla uzyskania przyjemnej chrupkości. Możesz cieszyć się chrupiącym efektem decydując się na usmażenie wątróbki w cieście. Ta nietypowa metoda sprawia, że wątróbka zachowuje w sobie większość soków i po usmażeniu wychodzi obłędnie delikatna i soczysta.

Dość częstym problemem, jaki notowany jest podczas jedzenia wątróbki z cebulką, jest jej twardość oraz suchość. Mięso to jest wybitnie delikatne i nawet kilka minut za dużo na patelni powoduje, że wątróbka staje się wręcz niejadalna - wymaga długiego żucia i nie jest smaczna.

Ciasto również jest niecodzienne, ponieważ nie składa się z typowych składników, jakimi panieruje się produkty do smażenia na oleju. Jego podstawą jest bowiem majonez, co pozwala stworzyć intensywne w smaku ciasto, świetnie przylegające do wątróbki.

Przepis na wątróbkę w cieście

Składniki:

  • 600 g wątróbki wieprzowej

  • 3 jaja

  • 3 ząbki czosnku

  • 6 łyżek majonezu

  • 5 łyżek mąki

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od wyczyszczenia i oprawienia wątróbki. Jeśli zauważysz na niej błony lub przerosty, dokładnie je odetnij. Osusz ją ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój ostrym nożem na równe plastry o grubości 1,5 cm.

W miseczce umieść majonez, jajka, obrany i przeciśnięty przez praskę lub siekany czosnek oraz dużo świeżo mielonego czarnego pieprzu. Wymieszaj ciasto. Każdy plasterek wątróbki obtocz w gęstej masie.

Na głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzej całkiem dużo oleju. Wykładaj na niego wątróbkę w cieście i smaż pod przykryciem z obu stron, aż uzyskasz złocisty kolor i chrupiącą skórkę. Takie danie sprawdza się jako prosta przekąska na imprezie, czy jako samodzielny posiłek - wystarczy dodać swoje ulubione wypełniacze, jak ziemniaki czy makaron. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ekspresowe pizzerinki. Ten tekst wyjawia przepis na wątróbkę smażoną z grzybami.

Smażenie wątróbki

Źródło zdjęcia: canva/Изображения пользователя KrimKate

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram