Smakosze.pl
Wątróbka

canva/Jevgeni Proshin, Getty Images

Nietypowa, zaskakująca wątróbka smażona w cieście

3 Lutego 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Wątróbka popularnie smażona jest z cebulką, słodkim jabłkiem oraz odrobiną mąki, dla uzyskania przyjemnej chrupkości. Możesz cieszyć się chrupiącym efektem decydując się na usmażenie wątróbki w cieście. Ta nietypowa metoda sprawia, że wątróbka zachowuje w sobie większość soków i po usmażeniu wychodzi obłędnie delikatna i soczysta.

Dość częstym problemem, jaki notowany jest podczas jedzenia wątróbki z cebulką, jest jej twardość oraz suchość. Mięso to jest wybitnie delikatne i nawet kilka minut za dużo na patelni powoduje, że wątróbka staje się wręcz niejadalna - wymaga długiego żucia i nie jest smaczna.

kiełbasa w sosie z patelni

Szybkie danie z patelni - kiełbasa z cebulą w pikantnym sosie

CZYTAJ DALEJ

Ciasto również jest niecodzienne, ponieważ nie składa się z typowych składników, jakimi panieruje się produkty do smażenia na oleju. Jego podstawą jest bowiem majonez, co pozwala stworzyć intensywne w smaku ciasto, świetnie przylegające do wątróbki.

Przepis na wątróbkę w cieście

Składniki:

  • 600 g wątróbki wieprzowej

  • 3 jaja

  • 3 ząbki czosnku

  • 6 łyżek majonezu

  • 5 łyżek mąki

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od wyczyszczenia i oprawienia wątróbki. Jeśli zauważysz na niej błony lub przerosty, dokładnie je odetnij. Osusz ją ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój ostrym nożem na równe plastry o grubości 1,5 cm.

W miseczce umieść majonez, jajka, obrany i przeciśnięty przez praskę lub siekany czosnek oraz dużo świeżo mielonego czarnego pieprzu. Wymieszaj ciasto. Każdy plasterek wątróbki obtocz w gęstej masie.

Na głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzej całkiem dużo oleju. Wykładaj na niego wątróbkę w cieście i smaż pod przykryciem z obu stron, aż uzyskasz złocisty kolor i chrupiącą skórkę. Takie danie sprawdza się jako prosta przekąska na imprezie, czy jako samodzielny posiłek - wystarczy dodać swoje ulubione wypełniacze, jak ziemniaki czy makaron. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ekspresowe pizzerinki. Ten tekst wyjawia przepis na wątróbkę smażoną z grzybami.

Smażenie wątróbki

Źródło zdjęcia: canva/Изображения пользователя KrimKate

Kartacze

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >