Cudny patent Strzelczyka na zupę pieczarkową
Nie zawsze ma się możliwość na wielogodzinne gotowanie obiadu - w takich chwilach z pomocą przychodzą najróżniejsze zupy. Dzisiaj zajmiemy się zupą pieczarkową z przepisu Tomasza Strzelczyka, który dodaje do niej sekretny składnik. Jest nim ser, który nadaje potrawie obłędnej konsystencji, wyrazistości i smaku.
Zupa pieczarkowa to popularny sposób przygotowania tych powszechnych grzybów. Można bez żadnych problemów kupić je w praktycznie każdym sklepie spożywczym, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby zabrać się za jej gotowanie.
Zupa Tomasza Strzelczyka łączy w sobie intensywny smak grzybów z równie mocnym smakiem żółtego sera. Strzelczyk wykorzystuje serek topiony, co ułatwia uzyskać idealną konsystencję bez żadnych grudek.
Przepis Tomasza Strzelczyka na zupę pieczarkową
Składniki:
-
500 g pieczarek
-
2 l wody
-
4 ziemniaki
-
2 cebule
-
300 g serka topionego
-
2 marchewki
-
ćwiartka selera
-
1 por
-
1 pietruszka
-
3 ząbki czosnku
-
1 podwójna pierś z kurczaka
-
sól
-
pieprz
-
gałka muszkatołowa
-
świeży tymianek
Zacznij od wrzucenia do zimnej wody w garnku piersi z kurczaka, marchewki, pietruszki, selera, cebuli oraz pora. Przykryj naczynie i gotuj jego zawartość przez 25 minut. W czasie wrzenia pokrój ziemniaki, pieczarki i czosnek.
Z zupy wyłów mięso i warzywa. Do wywaru wrzuć ziemniaki i gotuj je na pół-twardo. Gdy uzyskają odpowiednia twardość, wrzuć do garnka serek topiony i dokładnie wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Pokrój w kostkę pierś z kurczaka i warzywa z rosołu. Na patelni rozgrzej nieco masła i podsmaż na niej pieczarki ze świeżym tymiankiem. Dodaj do nich czosnek, sól oraz pieprz. Dodaj je do zupy wraz z kurczakiem, przypraw ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić zupę krem z dyni od Ani Starmach. Ten tekst wyjawia przepis na krupnik od babci Luni gotowany na skrzydełkach.
Źródło zdjęcia: canva/SherSor, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Obłędnie kremowa jajecznica z serkiem śmietankowym. Idealna na śniadanie
-
Prosty przepis na kultową kiszkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem
Źródło: newsy.gotujmy.pl