Smakosze.pl Przepisy Cudny patent Strzelczyka na zupę pieczarkową
canva/kajakiki, Getty Images Signature; screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Cudny patent Strzelczyka na zupę pieczarkową

9 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Nie zawsze ma się możliwość na wielogodzinne gotowanie obiadu - w takich chwilach z pomocą przychodzą najróżniejsze zupy. Dzisiaj zajmiemy się zupą pieczarkową z przepisu Tomasza Strzelczyka, który dodaje do niej sekretny składnik. Jest nim ser, który nadaje potrawie obłędnej konsystencji, wyrazistości i smaku.

Zupa pieczarkowa to popularny sposób przygotowania tych powszechnych grzybów. Można bez żadnych problemów kupić je w praktycznie każdym sklepie spożywczym, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby zabrać się za jej gotowanie.

Zupa Tomasza Strzelczyka łączy w sobie intensywny smak grzybów z równie mocnym smakiem żółtego sera. Strzelczyk wykorzystuje serek topiony, co ułatwia uzyskać idealną konsystencję bez żadnych grudek.

Przepis Tomasza Strzelczyka na zupę pieczarkową

Składniki:

  • 500 g pieczarek

  • 2 l wody

  • 4 ziemniaki

  • 2 cebule

  • 300 g serka topionego

  • 2 marchewki

  • ćwiartka selera

  • 1 por

  • 1 pietruszka

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

  • sól

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • świeży tymianek

Zacznij od wrzucenia do zimnej wody w garnku piersi z kurczaka, marchewki, pietruszki, selera, cebuli oraz pora. Przykryj naczynie i gotuj jego zawartość przez 25 minut. W czasie wrzenia pokrój ziemniaki, pieczarki i czosnek.

Z zupy wyłów mięso i warzywa. Do wywaru wrzuć ziemniaki i gotuj je na pół-twardo. Gdy uzyskają odpowiednia twardość, wrzuć do garnka serek topiony i dokładnie wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

Pokrój w kostkę pierś z kurczaka i warzywa z rosołu. Na patelni rozgrzej nieco masła i podsmaż na niej pieczarki ze świeżym tymiankiem. Dodaj do nich czosnek, sól oraz pieprz. Dodaj je do zupy wraz z kurczakiem, przypraw ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić zupę krem z dyni od Ani Starmach. Ten tekst wyjawia przepis na krupnik od babci Luni gotowany na skrzydełkach.

Zupa serowa

Źródło zdjęcia: canva/SherSor, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy