Prosty przepis na kultową kiszkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem
Kiszka ziemniaczana jest oryginalnym i pysznym specjałem. Możecie jej spróbować, będąc na wschodzie Polski, czasami też kupić w sklepie. Co ciekawe, choć zwykle leży obok wędlin, mięsa zawiera niewiele. Dziś podamy wam prosty przepis na kultową kiszkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem. Takiej w sklepie z pewnością nie kupicie.
Kiszka ziemniaczana jest bardzo sycąca, choć w głównej mierze składa się z ziemniaków. Przypieczona, z chrupiącą skórką smakuje wyśmienicie. Można ją też kupić w sklepach, jednak dość rzadko. Jeśli więc macie na nią ochotę właśnie teraz, a w pobliskich sklepach ślad po niej zaginął, przygotujcie ją domowym sposobem. To nie takie trudne.
Koniecznie pamiętajcie jednak o jednym dodatku. Jest nim wędzony boczek, który doda temu rarytasowi niezwykłego smaku i większej soczystości. Wcześniej pokrójcie go w kostkę i podsmażcie, dzięki czemu wydobędziecie z niego jeszcze więcej smaku.
Prosty przepis na kultową kiszkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem
Składniki:
2 kg ziemniaków
2 duże cebule
ok. 25 dag wędzonego boczku
2 łyżki smalcu
1 jajko
sól, pieprz
jelita wieprzowe
Przygotowanie kiszki ziemniaczanej
Ziemniaki obierz, opłucz. Ok. 50 dag ziemniaków ugotuj w lekko osolonym wrzątku, odcedź i osusz. Przepuść je przez praskę, wystudź. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Cebule obierz, pokrój w kostkę. Boczek również pokrój w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej smalec, wsyp cebulę i boczek i smaż je, aż cebula zrobi się miękka, a boczek będzie rumiany.
Ziemniaki ugotowane połącz z surowymi. Dodaj przestudzony boczek z cebulą oraz jajko, dopraw dość dobrze pieprzem i solą, wymieszaj. Masa powinna być dość rzadka.
Jelita wypłucz w zimnej wodzie. Zalej zimną wodą, odstaw na 30 minut, znowu przepłucz. Przepłucz je też od środka, przelewając wodą z kranu. Osłonkę wymocz w wodzie z dodatkiem octu.
Przygotowane jelita napełnij dość luźno masą ziemniaczaną. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej kiszki. Piecz ok. 10 minut w 180 st. C, ponakłuwaj widelcem. Potem piecz kiszkę jeszcze ok. 50 minut, aż będzie złocista. Jeśli szukasz innych przepisów na ziemniaczane specjały, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. recepturę na babkę ziemniaczaną, a także na purée z czosnkową nutą.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędnie kremowa jajecznica z serkiem śmietankowym. Idealna na śniadanie
Czy żurek można przygotować bez mięsa? Mamy najlepszy przepis
Źródło: staregary