Obłędnie kremowa jajecznica z serkiem śmietankowym. Idealna na śniadanie
Śniadanie powinno być pożywne i szybkie do zrobienia. Dlatego, tak chętnie sięgamy rano po jajka. Dziś powiemy wam, jak zrobić z nich obłędnie kremową jajecznicę. Sekret tkwi w serku śmietankowym, którego wystarczy dodać kilka łyżeczek w trakcie smażenia. Jajecznica z tym składnikiem będzie delikatna, pyszna, wprost idealna na śniadanie.
Warto sięgać po jajka na śniadanie, bo są pożywne, choć niezbyt kaloryczne. Dostarczają mnóstwa składników odżywczych, potrafią być lekkostrawne i bardzo smaczne. Oczywiście dużo zależy od tego, jak je przyrządzimy. Bo oczywiście możemy je ugotować na miękko lub twardo, usmażyć jajka sadzone lub zrobić popularną jajecznicę.
Jeśli zaś chodzi o jajecznicę, można ją przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu za każdym razem może smakować zupełnie inaczej. Wszystko zależy od użytych dodatków i stopnia wysmażenia jajek. Dzisiejsza jajecznica zaskoczy was smakiem i kremową konsystencją.
Obłędnie kremowa jajecznica z serkiem śmietankowym. Idealna na śniadanie
Składniki:
4 jajka
1 łyżeczka masła
4-5 łyżeczek serka śmietankowego
sól, pieprz
szczypiorek
Przygotowanie kremowej jajecznicy
Jajka wybij do miseczki. Rozmieszaj widelcem. Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj.
Patelnię rozgrzej na średnim ogniu, połóż masło. Gdy masło rozpuści się, wlej jajka i smaż na niedużym ogniu, aż lekko się zetną.
Wtedy dodaj serek śmietankowy i wymieszaj go z jajecznicą, do rozpuszczenia. Jajecznicę przypraw solą i pieprzem, posyp szczypiorkiem.
Wskazówka: Jajecznica będzie pożywniejsza, jeśli najpierw na patelni podsmażysz kilka plasterków kiełbasy i potem położysz je na gotowej jajecznicy.
Jeśli szukasz innych inspiracji na pyszną jajecznicę, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na jajecznicę na mleku, a także na delikatną jajecznicę bez smażenia.
Źródło zdjęcia: canva/funkybg
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kremowe, delikatne naleśniki na bazie maślanki bez grama mleka
Czy żurek można przygotować bez mięsa? Mamy najlepszy przepis
Źródło: picantecooking