Błyskawiczny przepis Ani Starmach na zupę z dynii
Klasyczne polskie zupy, jak ogórkowa czy pomidorowa są pyszne, jednak ciągłe ich jedzenie może się znudzić - dlatego pokazujemy przepis na zupę z dynii od Anny Starmach. Starmach jako jeden z głównych aromatów używa imbir, który nadaje zupie korzennego smaku. Porcja kremu z dynii nasyci i rozgrzeje każdego głodnego.
Zupa krem z dynii idealnie sprawdzi się po całym dniu ciężkiej pracy, aby móc mieć chwilę dla siebie. Gorąca i gęsta zupa ma intensywny smak i piękny kolor, dlatego jest przyjemnością nie tylko dla podniebienia, lecz również dla oczu.
Jurorka Masterchefa poza imbirem korzysta także z właściwości ostrej papryczki, aby nadać daniu jeszcze silniejszy smak. Jeśli obawiasz się, że zupa będzie zbyt ostra, pomiń papryczkę lub zastąp ją słodką papryką.
Przepis na zupę z dynii Ani Starmach
Składniki:
500 g dynii
200 g kurczaka
4 cm imbiru
1 papryczka chilli
puszka mleka kokosowego
szklanka bulionu
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
świeża pietruszka
olej
Kurczaka oczyść z błon i żyłek, a następnie pokrój w kostkę o równej wielkości. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Chilli umyj pod wodą, usuń pestki i gniazda nasienne, posiekaj ją i wrzuć do mięsa. Wymieszaj i odstaw je na bok.
Dynię umyj, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz ze skórki i posiekaj na jak najmniejsze kawałki. Czosnek zmiażdź, obierz i posiekaj. Wrzuć cebulę i czosnek na patelnie z olejem i podsmaż je.
Wrzuć do cebuli i czosnku dynie i smaż przez 5 minut. Zalej bulionem, doprowadź do wrzenia i wlej mleko kokosowe. Zmiksuj zupę blenderem i ponownie zagotuj. Usmaż kurczaka na złoty kolor. Wrzuć go do zupy, dopraw ją solą, pieprzem i słodką papryką. Podawaj posypaną świeżą pietruszką. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, co należy dodać do kapusty, aby po jej jedzeniu nie mieć przykrych wzdęć. W tym tekście zdradzamy przepis na dynie marynowaną z cynamonem.
Źródło: canva/LightFieldStudios, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se.pl Zapraszamy na nasz Instagram