Smakosze.pl Przepisy Cudowna słodko- kwaśna mizeria podbije każdy stół. Nie ma prostszego przepisu
canva/CiprianCB

Cudowna słodko- kwaśna mizeria podbije każdy stół. Nie ma prostszego przepisu

2 lipca 2022

Mizeria jest obiadowym klasykiem, który warto przygotować właśnie teraz — podczas sezonu na ogórki gruntowe. Delikatne warzywo z sosem przyrządzanym na bazie kwaśnej śmietany i doprawiany prostymi przyprawami smakuje obłędnie. Spróbujecie?

Mizeria, czyli prosta surówka z ogórków, ma wiele odsłon. Tym razem podpowiadamy jak zrobić ją z pysznym — lekko słodkim, lecz jednocześnie przyjemnie kwaskowym — sosem na bazie śmietany. W lżejszej wersji można go oczywiście zastąpić jogurtem. Będzie pysznie.

Przepis na doskonałą słodko-kwaśną mizerię

Składniki:

  • 3-4 ogórki gruntowe

  • 150 ml schodzonej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego/sojowego

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana zielenina do podania: szczypiorek lub koperek (opcjonalnie)

Przygotowanie słodko-kwaśnej mizerii:

Zaczynamy od starannego umycia ogórków. Następnie usuwamy ich skórkę i kroimy je w cienkie plasterki, najlepiej przy pomocy mandoliny. Warzywa umieszczamy na durszlaku i solimy. Pozostawiamy je na kwadrans, by puściły sok.

Ogórki odsączamy delikatnie. Dzięki temu prostemu zabiegowi unikniemy rozwodnienia sosu dodawanego do mizerii. Śmietanę łączymy z cukrem, mieszając ją, aż do jego rozpuszczenia do jego rozpuszczenia.

Wlewamy sok z cytryny. Trzeba zachować tę kolejność, by dobrze rozprowadzić słodką przyprawę. Sos do mizerii doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy go do ogórków i serwujemy surówkę do obiadu. Możemy ją dodatkowo posypać zieleniną.

Inne receptury na smakołyki z ogórków znajdziecie na naszej stronie. Oprócz mizerii warto przetestować pyszny chłodnik z tego warzywa z dodatkiem rzodkiewek. Być może spodoba wam się także kiszony rarytas w wersji po koreańsku .

Słodko-kwaśna mizeria spodoba się każdemu
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: straga

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy