Smakosze.pl
Najdoskonalszy kotlet schabowy Tomasza Strzelczyka. Kucharz pokazał wyjątkowy przepis

canva/fotek, screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Najdoskonalszy kotlet schabowy Tomasza Strzelczyka. Kucharz pokazał wyjątkowy przepis

2 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Kotlet schabowy Tomasz Strzelczyka to świetna alternatywa dla tradycyjnego kotleta. Przygotowane z dwóch rodzajów mięsa i smażone na specjalnie przygotowanym tłuszczu są soczyste i rozpływają się w ustach.

Klasyczne kotlety schabowe są doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Niekiedy jednak wychodzą twarde lub bardzo suche. Tomasz Strzelczyk znalazł jednak sposób na kotlety schabowe, które wychodzą za każdym razem.

jajko na miękko

Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni

CZYTAJ DALEJ

Kotlety schabowe przepisu Tomasza Strzelczyka są soczyste, bardzo aromatyczne i smakują inaczej niż wszystkie. Sekretem jest połączenie dwóch rodzajów mięsa- schabu i karkówki. Dzięki karkówce kotlety są niezwykle soczyste i smakują lepiej od tradycyjnych kotletów.

Kotlet schabowy doprawmy solą, pieprzem i suszonym majerankiem, który idealnie pasuje do wieprzowiny. Bardzo ważnym elementem jest również smażenie- kotlety smażmy na rozgrzanym smalcu. Wcześniej jednak podsmażmy na nim kilka ząbków czosnku, które dodają aromatu.

Przepis na kotlet schabowy Tomasza Strzelczyka

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki schabu bez kości

  • 4 kawałki karkówki wieprzowej (każdy o grubości ok. 2 cm)

  • szczypta suszonego majeranku

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • 3 jajka

  • sól, pieprz

  • smalec do smażenia

  • 3 duże ząbki czosnku

Jak zrobić kotlet schabowy z karkówką?

Karkówkę i schab umyj, oczyść, osusz. Każdy kawałek mięsa oprósz solą, pieprzem. Karkówkę oprósz delikatnie majerankiem suszonym. Na karkówkę połóż kawałek schabu i całość rozbij mocno tłuczkiem do mięsa, żeby powstały cienkie kotlety. Jajka wbij na głęboki talerz, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, wymieszaj.

Kotlety obtocz kolejno w mące, rozmąconych jajkach, bułce tartej. Na patelni rozgrzej sporą ilość smalcu, dodaj całe, ale lekko rozgniecione ząbki czosnku i smaż, aż czosnek zacznie pachnieć, następnie wyjmij go z patelni.

Kotlety schabowe smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor, następnie przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby kotlety oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami.

Kotlety schabowe smakują wyśmienicie podane z gotowanymi ziemniakami z koperkiem, szczypiorkiem lub pietruszką. Podaj do nich również szparagi, ogórki kiszone, kapustę na ciepło kminkiem lub lekką surówkę z sezonowych warzyw, smacznego.

Kotlet schabowy z ziemniakami i szparagami

canva/fotek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >