Smakosze.pl
jajko na miękko

canva/al62

Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni

2 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Sprawdźcie, co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie. Zdradzimy patent szefów kuchni, dzięki któremu ta sztuka uda się wam za każdym razem. Od tej pory będziecie mogli się raczyć ugotowanym jajkiem z płynnym żółtkiem.

Na śniadanie często gotujemy jajka. Zajmuje to niewiele czasu, a w ten sposób otrzymujemy smaczny i wartościowy posiłek. Jajka można gotować na twardo lub na miękko. Te drugie są smaczniejsze, a z pewnością lżej strawne.

Niezwykła pasta z suszonych pomidorów

Niezwykła pasta z suszonych pomidorów. Doskonały dodatek do kanapek

CZYTAJ DALEJ

Jednak ugotowanie jajek na miękko nie jest takie proste, jak się wydaje. Niby wiemy, ile czasu trzeba je gotować, a i tak często wychodzą już zbyt mocno ścięte. Dlatego zdradzimy wam sprytny patent szefów kuchni, który rozwiąże ten problem raz na zawsze.

Jak ugotować idealne jajka na miękko?

Jeśli obawiasz się, że tym razem jajka znów nie będą miały płynnego żółtka, przetestuj nowy trik. Nie licz czasu gotowania jajek, tylko włóż je do garnka z zimną wodą i zacznij je podgrzewać.

Gotuj je na niedużym ogniu do czasu, aż woda zacznie się gotować. Wtedy zestaw garnek z ognia, wyjmij jajka i pozostaw je, by przestygły.

Gdy zaczniesz je skubać, okaże się, że białko jest ścięte, a żółtko pozostało idealnie płynne. Prawda, że to super proste rozwiązanie?

Jak długo gotować jajka na miękko?

Jeśli jednak chcesz trzymać się starej metody gotowania jajek, musisz je włożyć do wrzątku i mierzyć czas. Czas gotowania jajek zależy od ich wielkości. I tak małe jajka należy gotować 3,5 minuty, średniej wielkości 4,5 minuty, a duże 5,5 minuty.

By jednak jajka nie pękły po włożeniu do gorącej wody, wcześniej trzeba je ogrzać do temperatury pokojowej. Wyjmij je więc z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na jajka po wiedeńsku, a także na jajka w koszulkach.

gotowanie jajek

canva/Anthony SEJOURNE

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: shareinfo

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa

Porady

Sposób babci Zosi na zabielanie zupy. Bez zwarzonej śmietany

Czytaj więcej >
pierogi

Porady

Najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi. Wystrzegaj się

Czytaj więcej >
ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >