Cudowne ciasto z galaretką i bananami bez pieczenia
Łasuchy, mamy dla was ciasto, które będzie wam smakowało o każdej porze roku. I o każdej porze roku możecie je przygotować, bo zawsze są dostępne banany. Pozostałe składniki też bez problemu kupicie albo nawet macie je w domowych zapasach.
Ciasta bez pieczenia należą do naszych ulubionych. Można w nich dowolnie łączyć składniki i zawsze się udają. Nie trzeba też czekać, aż się upieką, chociaż gdy trochę postoją w lodówce robią się smaczniejsze.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na cudowne ciasto z galaretką i bananami bez pieczenia
Składniki:
-
2 galaretki pomarańczowe
-
2 opakowania herbatników
-
1 l mleka
-
3 budynie śmietankowe lub waniliowe
-
150-200 g cukru
-
200 g masła
-
4 banany
Przygotowanie ciasta z galaretką
Galaretki pomarańczowe dokładnie rozmieszaj w 3 szklankach gorącej wody. Odstaw do przestygnięcia.
3/4 mleka zagotuj. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy i cukier. Wlej do gotującego się mleka i mieszając gotuj, aż budyń zgęstnieje. Wystudź go.
Rozmiękczone masło zmiksuj, dalej miksuj dodając do niego po łyżce budyniu. Powinien powstać puszysty krem.
Kwadratową blachę wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Dno wyłóż warstwą herbatników. Rozłóż na niej 1/3 kremu budyniowego, przykryj plasterkami banana.
Ułóż drugą warstwę herbatników, przykryj ją połową pozostałego kremu i plasterkami banana. Znów ułóż warstwę herbatników, kremu i bananów.
Wierzch ciasta zalej tężejącą galaretką. Ciasto przykryj folią spożywczą, wstaw na kilka godzin do lodówki.
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
źródło: przyslijprzepis