Smakosze.pl Przepisy Cudowne ciasto z galaretką i bananami bez pieczenia
canva/ola_p

Cudowne ciasto z galaretką i bananami bez pieczenia

10 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Łasuchy, mamy dla was ciasto, które będzie wam smakowało o każdej porze roku. I o każdej porze roku możecie je przygotować, bo zawsze są dostępne banany. Pozostałe składniki też bez problemu kupicie albo nawet macie je w domowych zapasach.

Ciasta bez pieczenia należą do naszych ulubionych. Można w nich dowolnie łączyć składniki i zawsze się udają. Nie trzeba też czekać, aż się upieką, chociaż gdy trochę postoją w lodówce robią się smaczniejsze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na cudowne ciasto z galaretką i bananami bez pieczenia

Składniki:

  • 2 galaretki pomarańczowe

  • 2 opakowania herbatników

  • 1 l mleka

  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe

  • 150-200 g cukru

  • 200 g masła

  • 4 banany

Przygotowanie ciasta z galaretką

Galaretki pomarańczowe dokładnie rozmieszaj w 3 szklankach gorącej wody. Odstaw do przestygnięcia.

3/4 mleka zagotuj. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy i cukier. Wlej do gotującego się mleka i mieszając gotuj, aż budyń zgęstnieje. Wystudź go.

Rozmiękczone masło zmiksuj, dalej miksuj dodając do niego po łyżce budyniu. Powinien powstać puszysty krem.

Kwadratową blachę wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Dno wyłóż warstwą herbatników. Rozłóż na niej 1/3 kremu budyniowego, przykryj plasterkami banana.

Ułóż drugą warstwę herbatników, przykryj ją połową pozostałego kremu i plasterkami banana. Znów ułóż warstwę herbatników, kremu i bananów.

Wierzch ciasta zalej tężejącą galaretką. Ciasto przykryj folią spożywczą, wstaw na kilka godzin do lodówki.

banan
banan

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy