Smakosze.pl
Surówka z marchewki

canva/Tatiana Volgutova

Obłędna surówka z marchewki na ostro

10 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Doskonała surówka z marchewki wcale nie musi być tylko słodka - niektórzy preferują ją na ostro. Pikantność w poniższej recepturze nadaje jej chrzan. Taki obiadowy dodatek pasuje do praktycznie wszystkiego.

Surówka z marchewki jest nieodłącznym elementem głównego posiłku dnia w wielu polskich domach. Polacy zakochali się w jej delikatnym słodkim smaku, który współgra z mięsami, rybami czy daniami wegetariańskimi.

Niektórzy wolą jednak urozmaicać swoje żywienie, dlatego eksperymenty kuchenne są tak popularne. Tym razem zdradzamy, jak wykonać pikantną wersję tej klasycznej surówki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pikantną surówkę z marchewki

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Składniki:

  • 4 marchewki

  • 1 cebula

  • 1 jabłko

  • 2 łyżki śmietany 12

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżeczki chrzanu

  • sól

  • pieprz

  • szczypta cukru

Zacznij od umycia marchewek oraz jabłek. Następnie obierz je ze skórki. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a jabłko przetnij na pół i wytnij z niego gniazdo nasienne. Następnie również je zetrzyj.

Maślaki

Jak wykorzystać w kuchni maślaki ?

CZYTAJ DALEJ

Cebulę obierz i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Wrzuć ją do miski wraz z marchewkami oraz jabłkiem. Dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.

Chrzan wymieszaj z majonezem oraz śmietaną. Polej sosem resztę składników, wymieszaj i wstaw surówkę do lodówki na godzinę. Podawaj po schłodzeniu. Smacznego.

Surówka z marchewki

Źródło: canva/HandmadePictures, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: foodmag.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >