Smakosze.pl Przepisy Cudowne placuszki z bananów - idealne na śniadanie
Canva / Tatiana Volgutova

Cudowne placuszki z bananów - idealne na śniadanie

11 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Placki bananowe potrafią przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dziś sięgniemy po przepis, w którym wykorzystamy łyżeczkę proszku do pieczenia. Dzięki temu składnikowi placki bananowe będą niezwykle puszyste.

Nie da się ukryć, że placki bananowe są nie lada specjałem. Dziś sięgniemy po przepis, który zaskakuje prostotą. Śniadanie w takiej formie momentalnie zniknie z talerzy. Placki bananowe jeszcze nigdy nie były tak kuszące.

Puszyste placki bananowe, które zachwycą domowników

Placki bananowe są jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych. Specjał na bazie pożywnych owoców można przygotować na rozmaite sposoby. Niedawno prezentowaliśmy przepis na placki z dodatkiem ricotty .

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Tym razem placki bananowe będą wyróżniały się nienaganną puszystością. Wszystko za sprawą proszku do pieczenia . Wystarczy dodać zaledwie łyżeczkę. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 2 jajka

  • 180 ml mleka

  • 250 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 30 ml miodu

  • okazały banan

  • odrobina cynamonu

Prosty przepis na przepyszne placki bananowe

Na początku banana rozgniatamy przy użyciu widelca. Najlepiej wybrać bardziej dojrzały owoc . Wówczas nasze placki będą słodsze, a samego banana znacznie łatwiej przekształcimy w papkę.

Rozdrobnionego banana wzbogacamy o pozostałe składniki. Całość starannie mieszamy tak, aby uzyskać jednolitą masę. Możemy skorzystać z trzepaczki lub miksera. Ciasto bananowe powinno mieć konsystencję gęstej śmietany .

Gotowe ciasto na placki bananowe wykładamy partiami na rozgrzany olej. Smażymy je z obu stron przez dwie minuty. Warto przestrzegać tego czasu, ponieważ gwarantuje on odpowiednie wyrośnięcie naszych specjałów. Godne uwagi są również przepisy na śniadania z jajek .

Placki bananowe
Placki bananowe

Canva / Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl; akademiasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy