Cudowne placuszki z bananów - idealne na śniadanie
Placki bananowe potrafią przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dziś sięgniemy po przepis, w którym wykorzystamy łyżeczkę proszku do pieczenia. Dzięki temu składnikowi placki bananowe będą niezwykle puszyste.
Nie da się ukryć, że placki bananowe są nie lada specjałem. Dziś sięgniemy po przepis, który zaskakuje prostotą. Śniadanie w takiej formie momentalnie zniknie z talerzy. Placki bananowe jeszcze nigdy nie były tak kuszące.
Puszyste placki bananowe, które zachwycą domowników
Placki bananowe są jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych. Specjał na bazie pożywnych owoców można przygotować na rozmaite sposoby. Niedawno prezentowaliśmy przepis na placki z dodatkiem ricotty .
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Tym razem placki bananowe będą wyróżniały się nienaganną puszystością. Wszystko za sprawą proszku do pieczenia . Wystarczy dodać zaledwie łyżeczkę. Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
2 jajka
-
180 ml mleka
-
250 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
30 ml miodu
-
okazały banan
-
odrobina cynamonu
Prosty przepis na przepyszne placki bananowe
Na początku banana rozgniatamy przy użyciu widelca. Najlepiej wybrać bardziej dojrzały owoc . Wówczas nasze placki będą słodsze, a samego banana znacznie łatwiej przekształcimy w papkę.
Rozdrobnionego banana wzbogacamy o pozostałe składniki. Całość starannie mieszamy tak, aby uzyskać jednolitą masę. Możemy skorzystać z trzepaczki lub miksera. Ciasto bananowe powinno mieć konsystencję gęstej śmietany .
Gotowe ciasto na placki bananowe wykładamy partiami na rozgrzany olej. Smażymy je z obu stron przez dwie minuty. Warto przestrzegać tego czasu, ponieważ gwarantuje on odpowiednie wyrośnięcie naszych specjałów. Godne uwagi są również przepisy na śniadania z jajek .
Canva / Tatiana Volgutova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zaskakującą wersja placków ziemniaczanych - od razu je pokochasz
-
Bajecznie pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia
Źródło: przyslijprzepis.pl; akademiasmaku.pl