Prosty przepis na placki z ricotty z bananami
pixabay.com

Prosty przepis na placki z ricotty z bananami

Placki to dobry pomysł na pożywne śniadanie lub szybką przekąskę, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie bardziej skomplikowanego posiłku. Placki z ricotty z bananami są wyjątkowo smaczne i dostarczają energii na długi czas, po przestudzeniu można je nawet zabrać do pracy zamiast obiadu. Będą smakowały również tym osobom, które zwykle nie jedzą bananów. Placki z ricotty z bananami można przygotować w wersji bezglutenowej, która będzie odpowiednia dla osób cierpiących na nietolerancję tego składnika pokarmowego.

Składniki na placki z ricotty z bananami

Do przygotowania pysznych, delikatnych placków z ricotty z bananami będziemy potrzebowali następujących składników:

  • · Mąka tortowa – około 330 gramów,
  • · Mleko 3,2-procentowe – 0,5 szklanki,
  • · Cukier puder – 1 łyżka,
  • · Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki,
  • · Jajka kurze – 2 sztuki (najlepiej wiejskie, duże),
  • · Ser ricotta – 250 gramów,
  • · Ekstrakt z wanilii w płynie – niepełna łyżeczka,
  • · Banany – 2 sztuki (bardzo dojrzałe),
  • · Olej roślinny do smażenia.

Jak przygotować placki z ricotty z bananami?

Przygotowanie placków z ricotty z bananami zaczynamy od obrania bananów ze skóry i rozgniecenia ich widelcem w misce. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masę na koniec można zmiksować – wtedy stanie się idealnie gładka i nie będzie miała grudek. Smak bananów będzie wyczuwalny, ale ich kawałki już nie. Jeśli zależy nam na tym, by w plackach znalazły się bananowe grudki, należy postąpić inaczej. Najpierw mieszamy za pomocą ręcznej trzepaczki lub miksera wszystkie składniki, a dopiero na koniec dorzucamy banany pokrojone w drobną kostkę. Mogą to być również plasterki, które sprawią, że banany będą w plackach bardzo mocno wyczuwalne.

Konsystencja ciasta na placki z ricotty z bananami powinna przypominać gęstą śmietanę. Zanim zaczniemy je smażyć, warto zaczekać około pół godziny, aby składniki zdążyły się „przegryźć”. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość tłuszczu roślinnego i nakładamy ciasto z bananami za pomocą zwykłej łyżki obiadowej. Jeśli mamy ochotę na większe placki, wylewamy więcej ciasta - na patelni zmieszczą się maksymalnie 3 sztuki. Można też przygotować małe, kilkucentymetrowe placki z ricotty z bananami – wtedy na każdą sztukę wystarczą 2 łyżki masy. Smażymy z dwóch stron aż do uzyskania złotego koloru. Zdejmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, który wchłonie nadmiar tłuszczu z placków.

Jak podawać placki z ricotty z bananami?

Najprostsza forma podania każdych placków z owocami to posypanie ich cukrem pudrem (przesianym przez sitko). Cukier można połączyć z cynamonem. Inna opcja to syrop klonowy lub sos orzechowy, który przygotujemy samodzielnie na bazie masła orzechowego. W rondelku podgrzewamy pół szklanki mleka i kilka łyżek masła, dodajemy brązowy cukier (lub słodzik) do smaku i dokładnie mieszamy (nie gotujemy!). Ilość mleka i masła dopasowujemy stopniowo, aby osiągnąć taką gęstość sosu, jaką uznamy za odpowiednią. Placki z ricotty z bananami będą też świetnie smakowały podane z bitą śmietaną, najlepiej przyrządzoną w domu z 30-procentowej śmietanki i cukru pudru.

Bezglutenowe placki z ricotty z bananami

Mąka pszenna zawiera gluten, zatem placki z ricotty z bananami z tym dodatkiem nie będą odpowiednie dla osób borykających się z uczuleniem na ten składnik pokarmowy. Nie trzeba jednak rezygnować z tego dania, wystarczy zastąpić mąkę pszenną mąką ryżową i mąką ziemniaczaną, w tym konkretnym przypadku w ilościach 260 gramów (ryżowej) i 80 gramów (ziemniaczanej).

Dietetyczne placki z ricotty z bananami

Jak sprawić, aby nasze placki z ricotty z bananami stały się mniej kaloryczne? Przede wszystkim należy zastąpić cukier, zarówno dodany do ciasta, jak i ten, którym planujemy placki posypać, na przykład erytrolem, który jest 10-krotnie mniej kaloryczny niż cukier. Trzeba też zrezygnować z tłustych dodatków jak śmietana czy sos z masła orzechowego. Same placki można natomiast upiec w piekarniku zamiast usmażyć na tłuszczu, co pozwoli uczynić je mniej kalorycznymi. Ciasto wylewamy w małych porcjach na blachę przykrytą papierem do pieczenia nasmarowanym niewielką ilością tłuszczu roślinnego (aby placki się nie przykleiły). Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przy czym po 10 minutach należy przewrócić je na drugą stronę.

Następny artykuł