Lekkie krokiety z nietypowym, warzywnym farszem
Pyszne krokiety potrafią wywołać zachwyt nawet u najbardziej wymagających smakoszy. Dziś wypróbujemy przepis na zawiniątka, w których wnętrzu zagoszczą wyborne warzywa. Danie z pewnością przypadnie do gustu domownikom.
Krokiety uchodzą za jeden z klasycznych specjałów swojskiej kuchni. Przeważnie przygotowujemy je z mięsnym farszem lub takim, który bazuje na kapuście i grzybach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by krokiety wypełnić rozmaitymi warzywami. Efekt powala na łopatki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Fantastycznie krokiety z warzywami zachwycą najbliższych
Nie da się ukryć, że krokiety są znakomitą propozycją obiadową. Nie bez powodu tak chętnie są zajadane przez smakoszy. Jakiś czas temu wspominaliśmy, jak smażyć krokiety, by nie pękały .
Tym razem sięgniemy po przepis na krokiety z warzywnym nadzieniem. Specjał momentalnie zniknie z talerzy, a prośby o dokładkę są pewne . Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?
Ciasto naleśnikowe:
-
500 g mąki
-
250 ml mleka
-
250 ml wody gazowanej
-
5 g soli
-
jajko
Farsz:
-
400 g pieczarek
-
2 pomidory
-
cukinia
-
papryka
-
4 ząbki czosnku
-
marchewka
-
cebula
-
kilka różyczek brokułów
-
trochę kukurydzy i groszku z puszki
Dodatki:
-
olej
-
bułka tarta
-
2 jajka
Niezawodny przepis na wyborne krokiety z warzywami
Na początku składniki na ciasto mieszamy w misce. Powinniśmy otrzymać jednolitą i dosyć ciekłą masę pozbawioną grudek. Smażymy z niej cienkie placki. Już wcześniej informowaliśmy, jak przyrządzić idealne naleśniki .
Marchewkę i brokuły gotujemy przez kilkanaście minut w osolonej wodzie. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę . Podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do nich posiekaną cebulę i czosnek.
Grzyby wzbogacamy o podgotowaną i rozdrobnioną marchewkę oraz brokuły. Po kilku minutach smażenia dodajemy również pokrojoną paprykę, pomidora, kukurydzę i groszek . Całość dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Oczywiście wszystko doprawiamy.
Na środek naleśników wykładamy farsz. Zawijamy z nich krokiety. Obtaczamy je w jajku i bułce tartej . Następnie smażymy je na gorącym oleju. Kiedy będą złocista z obu stron, wówczas nasze krokiety są już gotowe.
Canva / Avalon_Studio
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Prześlij Przepis