Co dodawać do ogórków małosolnych i kiszonych, aby zawsze wychodziły chrupiące?
Zarówno ogórki kiszone, jak i małosolne cieszą się sporym uznaniem wśród wielbicieli swojskich smaków. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Większość smakoszy doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że niezwykle istotna jest kwestia doboru odpowiednich dodatków. Za sprawą cukru ogórki nie będą mdłe i będą nienagannie chrupiące.
Smakowite ogórki kiszone i małosolne niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą ich walorów smakowych, obok których ciężko przejść obojętnie. Warto wiedzieć, na jakie dodatki do ogórków stawiać, by wyszły perfekcyjnie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Niecodzienny dodatek do ogórków kiszonych
Mało kto spodziewałby się, że ogórki kiszone za sprawą cukru będą jeszcze lepsze. Przeważnie do słono-kwaśnych specjałów dodaje się sól, koper, chrzan i czosnek. Jakiś czas temu wspominaliśmy, jakie ogórki najlepiej wybrać do kiszenia.
Dziś nasza uwaga skupi się w znacznej mierze na dodatkach do ogórków. Zarówno w przypadku kiszonych i małosolnych smakołyków możemy wykorzystać te same składniki. Różnica polega głównie na czasie przechowywania ogórków w zalewie. Jakie produkty będą nam potrzebne?
1 kg ogórków gruntowych
1 litr wody
15 g niejodowanej soli kamiennej
15 g cukru
liście chrzanu
łodygi kopru z baldachami
korzeń chrzanu
ząbki czosnku
gorczyca
Niezawodna receptura na wyśmienite ogórki kiszone
Na początku starannie oczyszczamy ogórki i namaczamy je przynajmniej przez godzinę w zimnej wodzie. W tym czasie możemy przygotować zalewę. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól i cukier.
Do każdego z wyparzonych słoików wkładamy liść chrzanu, łodygę kopru, 5 cm korzenia chrzanu, 2 ząbki czosnku, kilka ziaren gorczycy. Ogórki wkładamy pionowo. Powinny być mocno ściśnięte.
Wszystkie składniki zalewamy wystudzoną wodą z cukrem i solą. Powinna ona przykryć w całości ogórki. Słoiki szczelnie zakręcamy i przestawiamy w ciepłe miejsce, Po kilku dniach ogórki małosolne będą gotowe.
Jeśli zależy nam na kiszonym specjale przestawiamy słoiki w chłodniejsze miejsce, takie jak piwnica. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, dlaczego ogórki kiszone czasami pleśnieją. Lepiej uniknąć takiego scenariusza.
Canva / Marcin Jucha
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Magazyn Kuchenny