Smakosze.pl
Sernik z trzech składników

Canva / tang90246

Przepis na banalnie prosty sernik z trzech składników

30 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowity sernik niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Okazuje się, że wyborne ciasto możemy przygotować w mgnieniu oka. Będziemy potrzebowali serka śmietankowego, białej czekolady oraz jajek.

Nie da się ukryć, że sernik jest jedną z najlepszych propozycji deserowych. Ciasto w tej odsłonie potrafi zachęcić do beztroskiego zajadania nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Oprócz dodatku w postaci wody wykorzystamy trzy składniki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty i szybki w przygotowaniu sernik

Sernik nie bez powodu cieszy się sporą popularnością wśród wielbicieli łakoci. Wszystko przez jego niecodzienne walory smakowe, obok których nie sposób przejść obojętnie. Jakiś czas temu dzieliliśmy się przepisem na sernik z wiaderka.

Mało kto spodziewałby się, że sernik może bazować na trzech składnikach. Mowa o serku śmietankowym, jajkach i białej czekoladzie. Dodatkowo będziemy potrzebowali wody, dzięki której ciasto będzie bardziej puszyste. Jakie proporcje należy zachować?

  • 5 jajek

  • 200 g białej czekolady

  • 200 g serka śmietankowego

  • 250 ml wody

Wątróbka

Obłędna wątróbka bez masła, mąki i smażenia

CZYTAJ DALEJ

Trzyskładnikowy sernik zachwyci najbliższych

Na początku czekoladę drobno siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy przestygnie, wzbogacamy ją o serek śmietankowy i żółtka. Całość starannie mieszamy tak, aby uzyskać jednolitą masę. Najlepiej robić to delikatnie.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Ją również dodajemy do masy na sernik. Godna uwagi jest sztuczka, dzięki której z łatwością oddzielisz żółtka od białek. Tortownicę smarujemy warstwą masła i przekładamy na nią bazę pod sernik.

Na brytfankę wylewamy wodę i umieszczamy w niej tortownicę. Wszystko wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza.

Kiedy minie 20 minut od zmniejszenia temperatury, wówczas sernik powinien być już gotowy. Wyłączamy grzanie i pozwalamy mu wystygnąć. Na koniec możemy wzbogacić nasz sernik o cukier puder lub inne dekoracje.

Sernik w przepysznej odsłonie

Sernik w przepysznej odsłonie

Canva / Rome2015

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: O2

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >