Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na banalnie prosty sernik z trzech składników
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 30.07.2021 02:00

Przepis na banalnie prosty sernik z trzech składników

Sernik z trzech składników
Canva / tang90246

Smakowity sernik niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Okazuje się, że wyborne ciasto możemy przygotować w mgnieniu oka. Będziemy potrzebowali serka śmietankowego, białej czekolady oraz jajek.

Nie da się ukryć, że sernik jest jedną z najlepszych propozycji deserowych. Ciasto w tej odsłonie potrafi zachęcić do beztroskiego zajadania nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Oprócz dodatku w postaci wody wykorzystamy trzy składniki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty i szybki w przygotowaniu sernik

Sernik nie bez powodu cieszy się sporą popularnością wśród wielbicieli łakoci. Wszystko przez jego niecodzienne walory smakowe, obok których nie sposób przejść obojętnie. Jakiś czas temu dzieliliśmy się przepisem na sernik z wiaderka.

Mało kto spodziewałby się, że sernik może bazować na trzech składnikach. Mowa o serku śmietankowym, jajkach i białej czekoladzie. Dodatkowo będziemy potrzebowali wody, dzięki której ciasto będzie bardziej puszyste. Jakie proporcje należy zachować?

  • 5 jajek

  • 200 g białej czekolady

  • 200 g serka śmietankowego

  • 250 ml wody

Trzyskładnikowy sernik zachwyci najbliższych

Na początku czekoladę drobno siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy przestygnie, wzbogacamy ją o serek śmietankowy i żółtka. Całość starannie mieszamy tak, aby uzyskać jednolitą masę. Najlepiej robić to delikatnie.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Ją również dodajemy do masy na sernik. Godna uwagi jest sztuczka, dzięki której z łatwością oddzielisz żółtka od białek. Tortownicę smarujemy warstwą masła i przekładamy na nią bazę pod sernik.

Na brytfankę wylewamy wodę i umieszczamy w niej tortownicę. Wszystko wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza.

Kiedy minie 20 minut od zmniejszenia temperatury, wówczas sernik powinien być już gotowy. Wyłączamy grzanie i pozwalamy mu wystygnąć. Na koniec możemy wzbogacić nasz sernik o cukier puder lub inne dekoracje.

Sernik w przepysznej odsłonie
Sernik w przepysznej odsłonie

Canva / Rome2015

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: O2

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto