Smakosze.pl Przepisy Cudowny pomysł na "różowe" jajka
canva/bhofack2

Cudowny pomysł na "różowe" jajka

1 kwietnia 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Wielkanoc nie obędzie się bez wielu tradycyjnych potraw. Poza żurkiem, białą kiełbasą i sałatką jarzynową, na naszych stołach wręcz nie może zabraknąć jajek. Te będą niezwykle wyglądać w pysznej buraczanej marynacie .

Pomysł na różowe jajka

W dzieciństwie dekorowaliśmy pisanki, a teraz możemy stworzyć małe kulinarne dzieło sztuki. Jajka marynowane w buraczkach charakteryzuje nie tylko wyborny smak, ale również ich efektowny wygląd.

Danie doskonale sprawdzi się jako przystawka przed uroczystym świątecznym obiadem lub jedna z pozycji śniadania wielkanocnego . Z pewnością wywoła zachwyt naszych bliskich.

Chociaż tegoroczna Wielkanoc będzie nieco różnić się od tej, jaką zapamiętaliśmy z minionych lat, to nie warto rezygnować z małego kulinarnego szaleństwa. Proste i pyszne danie może, choć na chwilę wywołać uśmiech na naszych twarzach. Jak je zrobić?

Domowy przepis na faszerowane jajka w buraczanej marynacie

Potrzebne składniki:

  • 6 jajek

  • 2 buraki

  • 3/4 szklanki octu

  • 2 szklanki wody

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki cukru

Jak to zrobić?

Na początek przygotuj zalewę . Obierz buraki, pokrój je w plastry i wrzuć do garnka wraz z wodą, octem, liśćmi laurowymi oraz ziarnami ziela angielskiego. Doprowadź płyn do wrzenia, a następnie gotuj go na małym ogniu przez 15 minut.

Kolejny krok to ugotowanie jajek na twardo. Gdy będą one gotowe, zalewamy je ostudzoną marynatą i pozostawiamy je w najlepiej chłodnym miejscu na około osiem godzin .

Tak jak wspominaliśmy wcześniej danie doskonale, się sprawdzi na świąteczne śniadanie lub obiad. Różowe jajka doskonale pasują do domowego chrzanu, klasycznego majonezu lub sosu tatarskiego .

Polecamy również nasze przepisy na słodkie świąteczne wypieki. Podawaliśmy między innymi przepis na mazurek kajmakowy oraz babę wielkanocną .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kulinarnaja.blogspot.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy