Cudowny pomysł na "różowe" jajka
Wielkanoc nie obędzie się bez wielu tradycyjnych potraw. Poza żurkiem, białą kiełbasą i sałatką jarzynową, na naszych stołach wręcz nie może zabraknąć jajek. Te będą niezwykle wyglądać w pysznej buraczanej marynacie .
Pomysł na różowe jajka
W dzieciństwie dekorowaliśmy pisanki, a teraz możemy stworzyć małe kulinarne dzieło sztuki. Jajka marynowane w buraczkach charakteryzuje nie tylko wyborny smak, ale również ich efektowny wygląd.
Danie doskonale sprawdzi się jako przystawka przed uroczystym świątecznym obiadem lub jedna z pozycji śniadania wielkanocnego . Z pewnością wywoła zachwyt naszych bliskich.
Chociaż tegoroczna Wielkanoc będzie nieco różnić się od tej, jaką zapamiętaliśmy z minionych lat, to nie warto rezygnować z małego kulinarnego szaleństwa. Proste i pyszne danie może, choć na chwilę wywołać uśmiech na naszych twarzach. Jak je zrobić?
Domowy przepis na faszerowane jajka w buraczanej marynacie
Potrzebne składniki:
-
6 jajek
-
2 buraki
-
3/4 szklanki octu
-
2 szklanki wody
-
2 liście laurowe
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
1/2 łyżeczki soli
-
1/2 łyżeczki cukru
Jak to zrobić?
Na początek przygotuj zalewę . Obierz buraki, pokrój je w plastry i wrzuć do garnka wraz z wodą, octem, liśćmi laurowymi oraz ziarnami ziela angielskiego. Doprowadź płyn do wrzenia, a następnie gotuj go na małym ogniu przez 15 minut.
Kolejny krok to ugotowanie jajek na twardo. Gdy będą one gotowe, zalewamy je ostudzoną marynatą i pozostawiamy je w najlepiej chłodnym miejscu na około osiem godzin .
Tak jak wspominaliśmy wcześniej danie doskonale, się sprawdzi na świąteczne śniadanie lub obiad. Różowe jajka doskonale pasują do domowego chrzanu, klasycznego majonezu lub sosu tatarskiego .
Polecamy również nasze przepisy na słodkie świąteczne wypieki. Podawaliśmy między innymi przepis na mazurek kajmakowy oraz babę wielkanocną .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kulinarnaja.blogspot.com.pl