Przepis na babkę wielkanocną według siostry Anastazji
Babka wielkanocna swoje korzenie ma w okolicy końca XVII wieku - wtedy zaczynała być tradycyjnym wyrobem cukierniczym, pieczonym głównie na święta Wielkanocy. Za czasów króla Stanisława Augusta Poniatowskiego babka rozprzestrzeniła się do wielu innych krajów Europy.
Dzisiaj nie wyobrażamy sobie, aby słodkie ciasto o specyficznym kształcie nie pojawiło się w czasie świętowania. Siostra Anastazja zdaje sobie z tego sprawę, dlatego zaproponowała swoją wersję urozmaiconą o dodatek brzoskwiń z puszki, które nadają babce znacznie większej wilgotności.
Babka wielkanocna od siostry Anastazji
Siostra Anastazja ma w swoim dorobku aż 17 książek kucharskich, które napisała dzięki wieloletniemu doświadczeniu w gotowaniu. Swoja wiedzą zaczęła się dzielić z prostej przyczyny - siostra chciała, aby Polacy potrafili gotować smaczne i pożywne dania we własnych kuchniach.
Przygotowanie babki wielkanocnej jest prostym zadaniem, które wymaga jedynie odrobiny pracy przy mieszaniu wszystkich składników. Brzoskwinie, które są sekretnym dodatkiem, wprowadzają ciekawą różnorodność teksturową, która podczas jedzenia zwiększa przyjemność.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy zmiany, jakie zajdą w sklepach od 2 kwietnia - wiele produktów może całkowicie zniknąć z półek. W tym tekście z kolei prezentujemy produkty, które Magda Gessler sprzedaje w swoim sklepie internetowym za spore pieniądze. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Salve TV na YouTube.
Przepis na babkę wielkanocną siostry Anastazji
Składniki:
2 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
250 g masła
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki likieru jajecznego
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wody
starta skórka z 1 cytryny
Zacznij od roztopienia masła w oleju, z dodatkiem cukru oraz likieru jajecznego. Gdy całość wystudzi się, dodaj żółtka jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Wymieszaj masę bardzo dokładnie. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta.
Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w kostkę niewielkiej wielkości. Do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą wlej całe ciasto. Brzoskwinie ułóż na powierzchni ciasta - pod wpływem temperatury brzoskwinie zapadną się w rosnące ciasto.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wstaw do niego formę z babą i piecz przez około 50 minut. Po wystudzeniu posyp babkę cukrem pudrem. Podawaj ze świeżymi brzoskwiniami i bitą śmietaną. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: siostra-anastazja.pl